Jump to content

Работа с WireShark


Recommended Posts

Здравейте, може ли да споделите полезени материали свързани с работата на WireShark. Мерак ми е да се науча да работя с тази програма, защото  може да ти отвори очите за много неща какво се случва в мрежата. Гледах няколко клипчета в Youtube, но ако има по-подробни и полезни неща ще е супер да прочета и науча. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Въпросът ти сам по себе си няма смисъл. Wireshark, tcpdump, Ntopng и други подобни се ползват за анализ на мрежов трафик. Това не са програми които се учиш да работиш с тях а инструменти за откриване на проблеми - тоест програмата не ти намира или решава проблема а го откриваш ти чрез съответен филтър в нея. Познанията които ти трябват са layer 2,3,4 от 7 слойния мрежов модел на OSI или още по точно протоколи, портове, пакети (header,body,size) и взаимодеиствията между тях. Трябва да разбереш как работи мрежата за да можеш да работиш с такава програма.

  • Харесай 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм наясно с описаното от теб, но все пак трябва да знаеш от къде и как да пуснеш дадения филтър, това че познаваш мрежата не означава, че като стартираш програмата и хоп вече всичко знаеш кое как да отсееш, намериш и т.н. В това ми беше и смисъла на въпроса. Същото е като и Word, Excel да знам че в едната програма е за  текст, а в другата за таблици и  какво  от това? Сама по себе си програмата има хиляди настройки и инструменти за работата с текст и таблици . 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.