Jump to content

Работа с WireShark


Recommended Posts

Здравейте, може ли да споделите полезени материали свързани с работата на WireShark. Мерак ми е да се науча да работя с тази програма, защото  може да ти отвори очите за много неща какво се случва в мрежата. Гледах няколко клипчета в Youtube, но ако има по-подробни и полезни неща ще е супер да прочета и науча. 

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

Въпросът ти сам по себе си няма смисъл. Wireshark, tcpdump, Ntopng и други подобни се ползват за анализ на мрежов трафик. Това не са програми които се учиш да работиш с тях а инструменти за откриване на проблеми - тоест програмата не ти намира или решава проблема а го откриваш ти чрез съответен филтър в нея. Познанията които ти трябват са layer 2,3,4 от 7 слойния мрежов модел на OSI или още по точно протоколи, портове, пакети (header,body,size) и взаимодеиствията между тях. Трябва да разбереш как работи мрежата за да можеш да работиш с такава програма.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Напълно съм наясно с описаното от теб, но все пак трябва да знаеш от къде и как да пуснеш дадения филтър, това че познаваш мрежата не означава, че като стартираш програмата и хоп вече всичко знаеш кое как да отсееш, намериш и т.н. В това ми беше и смисъла на въпроса. Същото е като и Word, Excel да знам че в едната програма е за  текст, а в другата за таблици и  какво  от това? Сама по себе си програмата има хиляди настройки и инструменти за работата с текст и таблици . 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.