Jump to content
  • 0

Проблем с MikroTik и UPS APC BX1600MI-GR

ianiovski

Question

Здравейте, имам много странен проблем със рестартиращи се Микротици  RB750Gr3 и RB960PGS, UPC съм го свързал с USB кабел към един от двата Микротика, борда  си следи параметрите на UPS и всичко си е нормално. Обаче като премине UPS-a на батерии след някакво време от 3-4-5 минути Микротиците започват да се рестартират постоянно , в логовете след рестарта пише само router rebooted. Слагах едно преходниче за USB, което измерва напрежението и тока  между USB кабела от UPS и Микротика, показва нормални стойности  5.11 V и 0 А . 

Recommended Posts

• 0

Проблема с рестарта се оказа от това

offline-time (time; Default: 0s)  How long to work on batteries. The router waits that amount of time and then goes into hibernate mode until the UPS reports that the 'utility' power is back
0s - the router will go into hibernate mode according to the min-runtime setting. In this case, the router will wait until the UPS reports that the battery power is below 10%

По дефоулт ми е 0 и рутера се изключва на момента , а през Windows програмата, компютъра влиза в режим на хибернация. След като го направих на 5 минути за теста, Микротика спря да се рестартира .

Edited by ianiovski
  • Thanks 1

• 0

Обаче имам много странен проблем, постоянно в логовете ми изписва все едно е отпаднало захранването на UPS и след това се е възстановило. Изпробвах го на няколко Микротика и се държи по един и същ начин. 

Capture.PNG

• 0

Същия проблем имахме с 232 кабел и го решихме като махнахме APC то.

Analog Audio™

• 0

Съдейки по описанието най-вероятно има някакъв бъг в драйвера за ups модела ти, отвори им един тикет във форума да го видят този проблем, ако си до последна версия.

Операционни система за рутери и  суичове : Linux и FreeBSD.
OpenWRT - Open Wireless Router.
Всичко останало е просто търговско наименование.

Mikroshit.png

• 0

@master Така ли ...... жалко, а умишлено си купих APC, защото са по-голяма марка от PowerWalker-a и се колебаех между двете марки . Иначе на работа пробвах с UPS PowerWalker и HP и изобщо нямаше такива бъгове , не го очаквах на APC да се държи по-този начин. Какъв модел е бил вашият модел ? 

@vv1  Тези серии  не знам изобщо дали е възможно да се ъпдейтва софтуера им, защото и през двете им програми за Windows, не намерих нищо свързано с Firmware. Иначе съм пуснал й тема във форума им, но силно се съмнявам нещо да направят по въпроса. 

• 0

В такъв случай изнеси логиката на някакъв arm device с linux и направи скрипт да се логва и да гаси микротиците като дойде момента за power down.
Аз лично имам 4 apc-та от по 1500va и нямам никакъв проблем с това нещо.

Операционни система за рутери и  суичове : Linux и FreeBSD.
OpenWRT - Open Wireless Router.
Всичко останало е просто търговско наименование.

Mikroshit.png

• 0
  • Administrator

Новите АРС или по правилно Sniderelectric не стават на Mикротик само 10+ годишните стават.

Даже си извадил късмет че го и разпознава.

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0

Какво ще рече "поп" ?Микротика разпознава USB-то на UPS като версия 1.1 и скорост 1.5 , някъде бях попадал на информация, че ако изобщо не ти го прихваща USB, се слага обикновен USB HUB 2.0 и ставало, но дори и да е така не мисля че ще работи коректно . 

Еми това APC ще го оставям в на, да ми резервира компютъра и мрежовото оборудване и ще ги наблюдавам през USB на PC . Обаче идва въпроса за село какъв UPS да си взема, който със сигурност мога да го наблюдавам през Микротика ? Как са нещата с новите PowerWalker-и ? 

• 0
  • Administrator

Вземи си ups с мрежова карта и LiFePo батерия.

Или хибриден соларен инвертор ако имаш възможност.

• Thanks 1
Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0

Тези с мрежовата карта са доста над бюджета ми, около 400 лв, заради това реших да направя компромисният вариант през USB .

• 0
На 21.01.2024 г. at 21:40, ianiovski написа:

@master Така ли ...... жалко, а умишлено си купих APC, защото са по-голяма марка от PowerWalker-a и се колебаех между двете марки . Иначе на работа пробвах с UPS PowerWalker и HP и изобщо нямаше такива бъгове , не го очаквах на APC да се държи по-този начин. Какъв модел е бил вашият модел ? 

APC Smart-UPS SC 620 с Mikrotik 4011. Ako ви трябват качествени екранирани кабели за връзка с тях имам няколко които едва ли ще ползвам защото както казах махнахме всички APC та.

Analog Audio™

• 0

Понякога има разминаване със софтуера и хардуера на пазара. На пазара излиза хардуер който се държи по-различно, от това, което съществуващите драйвери, очакват. И никой не знае че това се е случило, защото от Китай получаваш директно работещ драйвер, за Windows и всички останали Linux светът не са чули нищо. Защото и моделът който се маркетира на пазара, също не се променя, за да се възползват от търсенето на артикула.

Можеш да снифнеш USB трафика когато устройството работи нормално, и да го прикачиш към тикета към МТ. Wireshark има такъв модул.

Това може да им помогне, да го направят да работи с конкретния хардуер, както и да ги мотивира, да обърнат внимание на тикета ти.

В тази връзка можеш да им прикачиш точния линк на устройството към производителя, и целия пакет с точния драйвер с който се продава устройството.

Можеш и дори е коректно от твоя страна като потребител на такова нещо, да искаш и работещ Linux драйвер, от производителя на устройството. Ако са коректни и сериозни на пазара, трябва да ти предоставят, рано или късно.

Edited by NetworkPro

-

• 0

Става дълга и широка и не се знае дали ще има резултат от цялата амалогия . Примирих се че няма да стане и вече съм му намерил предназначение в нас 😄

Въпроса е другият, който взема PowerWalker дали ще е съвсместим с Микротика. 

• 0

Просто си вземи юпс с етернет порт и не си усложнявай живота:)

Analog Audio™

• 0

Ако ми предложите вариант до 500 лв и с Ethernet порт ще го взема с най-голямо удоволствие .