ianiovski Публикувано 8 Октомври, 2023 Доклад Сподели Публикувано 8 Октомври, 2023 Здравейте, може ли малко разяснение какво ще рече с disabled switching и enabled switching ? Наскоро си вдигнах скоростта на ISP Vivacom на 600 мбит/с ,съответно рутерборда ми на (Eth1) е след тяхното ONT Nokia и на тест ми изкарва около 450 мбит/с , то ми е ясно че в договора пише до 600 мбит/с и че не е на 100% гарантирана тази скорост, но поне да знам ,че от моя страна са както трябва нещата ,но не мога да разбера съответните блок схеми на моят RB750Gr3 ? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор JohnTRIVOLTA Отговорено 9 Октомври, 2023 Администратор Доклад Сподели Отговорено 9 Октомври, 2023 На кратко, ако етернет портовете не са в бридж работят на една смостоятелна гигабитоеа фул дуплекс връзка , на едната 1ви, 3ти и 5ти порт и на втора гигабитова връзка 2ри и 4ти. Ако се ползва бридж с хардуерен офлоудинг всички портове в него ще работят на една гигабитова връзка, а тези извън бриджа/дори и в друг бридж да са/ портове споделят другата гигабитова връзка. Т.е. е измислено да се ползва стандарно със самостоятелен порт за WAN и другите портове в бридж за да ползват всяка гигабитова връзка. Ако се ползва бридж или няколко без да има някой харуерн офлодинг сетнат по портовете, то важи пак първата схема, където няма суичинг. Ползвай fasttrack правило в преминаващата верига и ще успееш да ги постигнеш скоростите. 1 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ianiovski Отговорено 9 Октомври, 2023 Автор Доклад Сподели Отговорено 9 Октомври, 2023 Направо литна тоя интернет , закова на 600 Mbit/s въведох и тези за DNS-те , имам едно правило special dummy rule to show fasstrack counters ,което си седи перманентно дори и да изтрия другите, но някъде попадах на инфо в нета как се трие и то, но за сега няма нужда защо да трия . А това на всеки рутерборд и антена ли трябва да го въведа след този въпросният RB750Gr3 на който вече ги въведох, защото той ми е GW за останалите Микротици ? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор 111111 Отговорено 9 Октомври, 2023 Администратор Доклад Сподели Отговорено 9 Октомври, 2023 Тези за ДНС ги изтрий, само първото правило е достатъчно, други са приомите за QOS Харесай поста ^^^ Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ianiovski Отговорено 9 Октомври, 2023 Автор Доклад Сподели Отговорено 9 Октомври, 2023 Значи така да го оставя ? А тоя брояч какво да го правя ? И нужно ли е на Микротиците след него пак да указвам същото правило ? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор 111111 Отговорено 10 Октомври, 2023 Администратор Доклад Сподели Отговорено 10 Октомври, 2023 Фастрак е активиране на хардуерен NAT/Offload подобно на рутерите на TP-Link примерно. https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/Fasttrack /ip firewall filter add chain=forward action=fasttrack-connection connection-state=established,related /ip firewall filter add chain=forward action=accept connection-state=established,related 1 Харесай поста ^^^ Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор Самуил Арсов Отговорено 10 Октомври, 2023 Администратор Доклад Сподели Отговорено 10 Октомври, 2023 Понеже не съм съгласен, ще опитам с няколко изречения аз да го обясня. Fasttrack FastTrack в MikroTik е технология, която позволява по голяма пропускливост на мрежовия трафик през NAT рутера ви. Чрез записването и следенето на състоянието на мрежовите връзки Conntrack, FastTrack позволява маршрутизаторът да пропусне определен трафик, като например този, който отговаря на конкретни най често повтарящи се правила. Това намалява процесорна обработка, което води до по-висока пропускливост и по-ниско натоварване на CPU. FastTrack обаче не работи с всякакъв трафик и на практика някои протоколи не го засягат което е хубаво да се има впредвид. FastTrack е подобрение на Netfilter в linux Kernel което си е изцяло софтуерна технология. FastTrack направи невъзможната магия домашни рутерчета за 100лв да вдигат 700 ~ 800Mibits макар и с някой бъгове и ограничения. Offload Offloading (изключване на обработка) или по често превежданото на Български хардуерно ускорение, при рутерите се отнася до процеса на прехвърляне на някои от функциите на обработка на мрежов трафик от CPU-то на рутера към допълнителни инструкции на същия CPU или на специализиран друг CPU. Тази технология е предназначена да подобри производителността и ефективността на рутерa, като намалява натоварването му хардуерно а не със софтуерен алгоритъм което е до няколо пъти по ефективно. Докато Fasttrack може да обработва само NAT и то не толкова добре, хардуерното ускорение поддържа NAT, Firewall, VPN и Traffic Shaping но тук вече говорим за друг клас мрежово оборудване от което едва ще имате нужда някога. https://itservice-bg.net Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор JohnTRIVOLTA Отговорено 10 Октомври, 2023 Администратор Доклад Сподели Отговорено 10 Октомври, 2023 Нека да се опитам с по-прости думи да обобщя, че фасттрак прави така , че на база всяка вече филтрираната и прочетена от стената нова връзка в преминаващата верига, прави така че спомагателните и изградени от нея връзки да бъдат пропуснати/да не се четат отново от стената - филтър, мангъл, роу/, което щади процесора от многократни еднакви действия съответно го разтоварва осезаемо! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tracker Отговорено 16 Октомври, 2023 Доклад Сподели Отговорено 16 Октомври, 2023 Аз със същия рутер изкарвам 940Mbps от гигабитов нет на А1, CPU load-а е около 70% при тази скорост. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
nbd Отговорено 15 Септември Доклад Сподели Отговорено 15 Септември На 16.10.2023 г. at 12:55, tracker написа: Аз със същия рутер изкарвам 940Mbps от гигабитов нет на А1, CPU load-а е около 70% при тази скорост. Доста добра скорост може ли да знам с, коя версия на RouterOs си и ако може да споделиш по-подробно твойте настройки? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор JohnTRIVOLTA Отговорено 15 Септември Администратор Доклад Сподели Отговорено 15 Септември Преди 7 часа, nbd написа: Доста добра скорост може ли да знам с, коя версия на RouterOs си и ако може да споделиш по-подробно твойте настройки? С дефоутната-стандартна конфигурация се постигат тези скорости. 1 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
nbd Отговорено 16 Септември Доклад Сподели Отговорено 16 Септември Благодаря за информацията. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tracker Отговорено 9 Октомври Доклад Сподели Отговорено 9 Октомври Да, с дефолтната конфигурация. Със 7.15 тествах и скоростите ги постигах. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване