Jump to content

Разяснение относно блок схемата на RB750Gr3 ?


ianiovski

Recommended Posts

Здравейте, може ли малко разяснение какво ще рече с disabled switching и enabled switching ? Наскоро си вдигнах скоростта на ISP Vivacom на 600 мбит/с ,съответно рутерборда ми  на (Eth1)  е след тяхното ONT Nokia и на тест ми изкарва около 450 мбит/с , то ми е ясно че в договора пише до 600 мбит/с и че не е на 100% гарантирана тази скорост, но поне да знам ,че от моя страна са както трябва нещата ,но не мога да разбера съответните блок схеми на моят RB750Gr3 ?

 

 

Screenshot 2023-10-08 222810.png

Screenshot 2023-10-08 222830.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

На кратко, ако етернет портовете не са в бридж работят на една смостоятелна гигабитоеа фул дуплекс връзка , на едната 1ви, 3ти и 5ти порт и на втора гигабитова връзка 2ри и 4ти. Ако се ползва бридж с хардуерен офлоудинг всички портове в него ще работят на една гигабитова връзка, а тези извън бриджа/дори и в друг бридж да са/ портове споделят другата гигабитова връзка. Т.е. е измислено да се ползва стандарно със самостоятелен порт за WAN и другите портове в бридж за да ползват всяка гигабитова връзка. Ако се ползва бридж или няколко без да има някой харуерн офлодинг сетнат по портовете, то важи пак първата схема, където няма суичинг. Ползвай fasttrack правило в преминаващата верига и ще успееш да ги постигнеш скоростите.

  • Благодаря 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направо литна тоя интернет , закова на 600 Mbit/s  въведох и тези за DNS-те , имам едно правило special dummy rule to show fasstrack counters ,което си седи перманентно дори и да изтрия другите, но някъде попадах на инфо в нета как се трие и то, но за сега няма нужда защо да трия  .  А това на всеки рутерборд и антена ли трябва да го въведа след този въпросният RB750Gr3 на който вече ги въведох, защото той ми е GW за останалите Микротици  ? 

 

 

Screenshot 2023-10-09 185519.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Тези за ДНС ги изтрий, само първото правило е достатъчно,

други са приомите за QOS

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи така да го оставя ? А тоя брояч какво да го правя ? И нужно ли е на Микротиците след него пак да указвам същото правило ? 

 

 

Screenshot 2023-10-09 200627.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Фастрак е активиране на хардуерен NAT/Offload подобно на рутерите на TP-Link примерно.

 

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/Fasttrack

552px-Fasttrackon2011.png?20151127065236

/ip firewall filter add chain=forward action=fasttrack-connection connection-state=established,related
/ip firewall filter add chain=forward action=accept connection-state=established,related

 

  • Благодаря 1
Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Понеже не съм съгласен, ще опитам с няколко изречения аз да го обясня.

Fasttrack

FastTrack в MikroTik е технология, която позволява по голяма пропускливост на мрежовия трафик през NAT рутера ви. Чрез записването и следенето на състоянието на мрежовите връзки Conntrack, FastTrack позволява маршрутизаторът да пропусне определен трафик, като например този, който отговаря на конкретни най често повтарящи се правила. Това намалява процесорна обработка, което води до по-висока пропускливост и по-ниско натоварване на CPU. FastTrack обаче не работи с всякакъв трафик и на практика някои протоколи не го засягат което е хубаво да се има впредвид. FastTrack е подобрение на Netfilter в linux Kernel което си е изцяло софтуерна технология. FastTrack направи невъзможната магия домашни рутерчета за 100лв да вдигат 700 ~ 800Mibits макар и с някой бъгове и ограничения.

Offload

Offloading (изключване на обработка) или по често превежданото на Български хардуерно ускорение, при рутерите се отнася до процеса на прехвърляне на някои от функциите на обработка на мрежов трафик от CPU-то на рутера към допълнителни инструкции на същия CPU или на специализиран друг CPU. Тази технология е предназначена да подобри производителността и ефективността на рутерa, като намалява натоварването му хардуерно а не със софтуерен алгоритъм което е до няколо пъти по ефективно. Докато Fasttrack може да обработва само NAT и то не толкова добре, хардуерното ускорение поддържа NAT, Firewall, VPN и Traffic Shaping но тук вече говорим за друг клас мрежово оборудване от което едва ще имате нужда някога.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Нека да се опитам с по-прости думи да обобщя, че фасттрак прави така , че на база всяка вече филтрираната и прочетена от стената нова връзка в преминаващата верига, прави така че спомагателните и изградени от нея връзки да бъдат пропуснати/да не се четат отново от стената - филтър, мангъл, роу/, което щади процесора от многократни еднакви действия съответно го разтоварва осезаемо!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.