Jump to content

Recommended Posts

Posted

Здравейте, до сега не съм си имал работа със антени и т.н. ,но искам да шерна интернет от домашната ми мрежа с Микротик rb750gr3 към съседно помещение на 300-400 метра от блока  . Обмислях го да си взема Mobix на Vivacom и с още един Микротик да си направя VPN с WireGuard , но сега ми хрумна тази идея с антените . Аз съм на последен етаж ,така че няма да ми представлява трудност да изкарам кабел горе до покрива на блока . Ако може да ми предложите някакъв бюджетен вариант до 100 мбит/с максимум трафик ,не знам дали ще има и толкова през него . Ще ми трябва главно за NVR и 5-6 камери. 

• 4 weeks later...
Posted

на 400 метра при пряка видимост почти всичко ще свърши работа ,може да сложиш схт-5ац или LBE-5AC-Gen2 , като второто има доста перформънс на такова разтояние ,но и съответно е малко по скъпо :)

Posted

Toва с мобикса не си го причинявай. Дори да сложиш два броя локо м5 на това разстояние ще си запълнят лан порта без проблем и за 100-120лв. ще имаш готов линк с втора употреба устройства. Ако ти се дават пари за нови вземаш локо ац или както по-горе ти споменаха и забравяш.

• Like 1

Analog Audio™

• 1 month later...
Posted

Здравейте , в крайна сметка си купих 2 броя нови  SXTsq 5 ac и съм в процес на изграждане  на линка . Монтирал съм тръбите на покрива на блока и на отсрещното помещение . Антената на блока вече съм я монтирал ,прекарал съм FTP кабел ,което е в UV гофре . Остава ми само да зазема тръбата към гръмотвода на блока,обаче въпроса ми е за самото заземяване на антената , исках да си го направя с отделен кабел и да го заземя към гръмотвода ,но разстоянието е само колкото да мине FTP кабела и няма как да изкарам кабел ,знам че от FTP кабела има метална жичка ,която вече я отрязах при праването на конектора ,но след това не знам къде щях да я заземя при рутера . Въпроса ми е има ли нужда да заземявам самата антена при положение ,че е изолирана от тръбата от самата QM-X стойка ?

viber_изображение_2023-07-08_10-18-59-759.jpg

viber_изображение_2023-07-08_10-18-59-934.jpg

viber_изображение_2023-07-08_10-19-00-102.jpg

Posted

Сложи си метални рж та от двете страни и пое инжектор с извод за заземяване или ползвай на ubiquiti на който екранировката на конекторите е към зануляване. Ползването на съществуващия гръмоотвод е смислено ако си му мерил параметрите и е изряден. Обзалагам се, че от как е монтиран при строежа на блока не му е правена проверка. Повечето са в ужасно състояние.

На гофрата спрямо тръбата може да сложиш няколко от металните скоби с които се държи схт то. Опашките ще паднат в един момент.

Analog Audio™

Posted

А въпросният PoE инжектор го намирам в 2 варианта Ubiquiti U-POE-AF на цена от 17 лв и Ubiquiti U-POE-AT от 32 лв ,но не мога да разбеа каква е разликата между двата .като на визия и по спецификации не намирам нещо съществено . Другото е че работят на 48V ,а антените са на 24V и не знам дали ще ми свърши работа  . 

За скобите да след някой месец ще му сложа и скоби ,но сега това имах под ръка и така го направих . 

Posted

Ubiquiti имат модели на 15,24,48v Съответно имат и 0,5 и 1А.

"Ubiquiti POE-24V-5X-HD-BULK, Gigabit PoE Injector for AF-5XHD, 24V/1A (24W)"

Analog Audio™

Posted

Колкото оригиналния има защити толкова и този. Имат по един варистор за да могат да минат някой от сертификатите. В крайна сметка за тези пари е толкова.

Analog Audio™

Posted (edited)

Ясно ,добре значи си остава този : https://rlan.bg/bg/22083-ubiquiti-poe-24v-5x-hd-bulk-gigabit-poe-injector-for-af-5xhd-24v1a-24w-bulk-package   

Последно въпроса ми е свързан с това :  дали като пуска по всички чифтове захранване ще работи с SXTsq 5 ac

Pin powering
1,2,4,5 (+), 3,6,7,8 (-)

П.С. И задължително трябва сложа екранирани RJ45 ,че съм сложил обикновени.
Edited by ianiovski
  • Administrator
Posted

Може да погледнеш и това !

Posted

Да и това е добър вариант ,но земното къде да го свържа при мен,че по инструкция го дават с дюбел и някаква планка ? 

И идва другият въпрос,защо в комплекта са ми дали обикновени  PoE инжектори без заземяване , при положение ,че се предполага ,че тези антени ще се монтират по покривите ?

• Administrator
Posted
преди 6 минути, ianiovski написа:

Да и това е добър вариант ,но земното къде да го свържа при мен,че по инструкция го дават с дюбел и някаква планка ? 

И идва другият въпрос,защо в комплекта са ми дали обикновени  PoE инжектори без заземяване , при положение ,че се предполага ,че тези антени ще се монтират по покривите ?

Понеже се предполага, че си "заземил" и двете устройства в двата края! SXT-то си има изведена клема за земно.

Posted

Има да ,но няма място да излезе кабела за земното , улейчето на капака е направен колкото за FTP кабела да мине . 

• Administrator
Posted
преди 3 минути, ianiovski написа:

Има да ,но няма място да излезе кабела за земното , улейчето на капака е направен колкото за FTP кабела да мине . 

Хайде сега ... погледни капачето ... трябва да има нарез къде се чупи за да прекараш кабелчето!

image.png