Jump to content

Ubiquiti Bullet M5-BM5

Recommended Posts

Posted

Сега се загледах в PDF а на въпросния булет и ми прави впечетление .... "5GHz Hi Power 802.11N Outdoor Radio System" а е с 1 антена  ;) . Аз ли греша или N ката иска 2 антени....

http://www.ubnt.com/downloads/bm5hp_datasheet.pdf

• Administrator
Posted

кога е с една антенка има по - малък трафик , явно правят мултиплексиране някакво за сметка на скороста.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Posted

Да то няма друго реално обяснение ама малко залъгват "клиента". Мисля да взема скоро време... така или иначе ще ми трябват за back up на едно трасе и хем да го видим как е ;)

• Administrator
Posted

Айде малко да четеме, а?

http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11n-2009  :)

айде малко напиши нещо по същество .. четенето сме го учили отдавна.

Posted

IEEE 802.11n-2009 (наследника на draft -n)

Стандарта позволява паралелното използване на до 4 антени (MIMO) чрез SDM (мултиплексиране между антените

Означения:

A x B : C

А - броя на антените или аналоговите радиовериги (chains) ,които се ползват за предаване

B - броя на антените или аналоговите радиовериги (chains) ,които се ползват за приемане

C - колко са едновременните потока данни които може да ползва радиото

За пример:

Масов разпространените лан карти и "рутерчета" MIMO-N са с 3 антени но са 2х3:2

предават през 2 от антените едновременно, приемат през 3 антени, като две от тях за дивърсити, т.е. мултиплексират само два потока данни.

Въпросния Bullet M5 е MIMО 1x1:1 . Поддържа скоростни индекси (MCS) от 0 до 7,

като при MCS7 на 40Mhz-ов канал с QAM64 модулация, 5/6 корекция на грешки и TDMA изчакване на 400ns постига 150Mbit/s wireless скорост , на практика до 100Mbit/s реален TCP трафик.

От там на сетне следва мултиплексиране на стандарта  :) за пример Nanostation/Rocket:

MIMO 2x2:2 , Скоростни индекси от MCS 0 до 15 . При скорости от 0 до 7 работят едно към едно като булет, с тази разлика, че използват дивърсити за да изберат коя от двете антени да си ползват.

При скорости от 8 до 15 включват и втората верига(антена) и втори поток данни , което автоматически(теоретически) удвоява wireless скоростта до 300Mbit/s .

На практика от една страна поради замърсяването между двете антени , от друга поради слабия процесор е много трудно да достигнат 200Mbit/s реален TCP трафик.  :(

Изводите: По-добър резултат бихме получили с два паралелни линка с Булети , по две антени и външен бондинг, но става по сложна системата :)

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

• Administrator
Posted

е значи на прав път сме ..

осирането на ефира е големия му недостатък :) ама няма какво да се коментира за тез пари :( стига да му се намери подходящото приложение

Posted

Ами моето частно мнение е, че Rocket 5M не са подходящи за PtP. За сметка на два 40MHz-ви канала, получаваме скорост до 75Mbps Down + 75Mbps Up (при идеални условия). Също използването на R-SMA конектори ме плаши  :)

Като ще си заемам два канала, бих предпочел по две антени (наш избор какви) от страна на поне 1м. отстояние и Bullet M5 , ще получа по 90Mbps на линк, другото е въпрос на рутиране.

Скоро пускахме едно странично кварталче разстояние 1км. , 10 абоната. Тествахме Bullet M5 с панелни антенки и NanoStation M5 . Практическия резултат който ме интересува - клиент като пусне торент от замунда КОЛКО ШЕ ДИГНЕ  :) :) (абонати ко да ги праиш)

Линк с два Bullet M5 - 7MB/s (56Mbps)

Същия линк с два NanoStation M5 - 8MB/s (64Mbps)

Колегите го оставиха на нанотата да бачка, отзивите от клиенти са, че бачка супер и вдигат 8MB/s и те те това е разбир'ш ли важното  :(

Аз чакам UBNT да стигнат по напред с фъмуера и тогаз ще го мъча.

Posted

Доста интересна информация но не е ли малко разстояние 1км. Би трябвало повече да прекара макар че и тези резултати не са лоши  :( Какви са панелките колега  :) В случая NanoStation M5 е по добрия вариант  :) Но защо не пробвате Bullet M5 с Грид антени както са тествали производителите

468x60_free.jpg

Posted

Доста интересна информация но не е ли малко разстояние 1км. Би трябвало повече да прекара макар че и тези резултати не са лоши  :) Какви са панелките колега  ??? В случая NanoStation M5 е по добрия вариант  ;) Но защо не пробвате Bullet M5 с Грид антени както са тествали производителите

Абе мани ги антените, това е скороста когато един клиент си пусне торент за дънлоуд . Те могат повече, но при по-плътен TCP трафик, в случая това не ни грее.

По висока скорост може да се агрегира на AP , когато има повече клиентски Nanostation вързани към него и ползващи едновременно.

• Administrator
Posted

Латенцията сигурно е убийствена с пуснат торент

Posted

Ами при пуснат торент и скорост ма uTorrent 8MB/s и ping -t -l 65000

времена 40-60ms с пренебрежими загуби

• 1 month later...
Posted

А пробвал ли си ги с вградените антенки какво постигат, на какво ниво е сигнала? Пускал ли си вградения им tool за  Lan troughput и да видиш реално до какво натоварване стигат? Скоро ще пускам линк на 3 км и естествено търся най ефективното решение като надежност, скорост и финанси.

Posted

А пробвал ли си ги с вградените антенки какво постигат, на какво ниво е сигнала?

Ти виждал ли си Bullet :D

• 2 weeks later...
Posted

Мисля че беше ясно, че говоря за нанотата а не за булета. Предположих че си пуснал нанотата с панелните и просто попитах дали си ги тествал с вградените им антенки.