Jump to content
  • 0

Проблем с Simple Queues

AVS

Question

Значи проблема е следния:

Тъй като в даденото населено място клиентите са меко казано "неуки" и всеки опит за пускане на PPPoE сървър завърши с неуспех, а нямам никакво желание да пускам DHCP сървър, стигнах до следното междинно решение. Сложих един рутерборд до който Internet влиза през eth1, след което излиза и отива към селото съответно през eth2 i wlan1(ap bridge), които са обединени с bridge1. Интерфейсите са отделени с NAT. Mount-вам на bridge1 мрежа от типа 192.168.5.1/24 и съответно слагам на всеки един клиент фиксирано IP тип - 192.168.5.2 Netmask 255.255.255.0 Getaway 192.168.5.1 i DNS 214.165.23.1(не е истинския, просто за темата) и до всеки клиент си отива интернет. После им ограничавам скоростта чрез Simple Queues. Проблема е в това, че ако пусна на някого 1М като скорост, реално той не хваща повече от 80К като download. Въпроса ми е някой има ли идея от къде може да се появява този проблем. Лично съм проверил всяка връзка при всеки клиент на АП-то, с мисълта, че може да е от сигнала клиент-ап, но същия проблем се появява и на клиентите, които са на кабел.

Recommended Posts

• 0
  • Administrator

hotspot-а има профили в които се сетва скороста

що се мъчиш ръчно да правиш нещо което е

измислено по лесно

пак може да си със статични IP и когато някой неизвестен се логне

ще види страница за "плащай да видиш нет"

както и това ще виждат неплатилите ;)

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0

hotspot-а има профили в които се сетва скороста

що се мъчиш ръчно да правиш нещо което е

измислено по лесно

пак може да си със статични IP и когато някой неизвестен се логне

ще види страница за "плащай да видиш нет"

както и това ще виждат неплатилите ;)

А възможно ли е да се обясни малко по-поддробно примерно както го е дал колегата. Точка 1 прави се това, т.2 прави се онова и т.н.. Все пак раздела е за начинаещи :)

• 0
  • Administrator

разбира се че може

http://wiki.mikrotik.com/wiki/How_to_Block_Customer

ако има въпроси ще отговаряме

Харесай поста ^^^

• 0

Както бях писал по-горе, въпросните клиенти не са за Хотспот. Ако можеха да се справят с Акаунт и Парола, щяха да са на PPPoE сървър. Затова и се опитвам да го направя ръчно. Освен това нямам проблем с това, че може да се логне някой неизвестен. Въпроса ми беше, някой запознат ли е с проблема (сблъсквал ли се е с него) и ако има такъв, може ли да ми обясни как го е преодолял, без да сменя начина на получаване на интернет до клиента. Като въпросния начин е със Simple Quene, а проблема е, че не си хващат ръчно зададените скорости.

• 0

Пише се Queue, Queues изговаря се [kju:] "кю", "кюс", съгласни? Означава "опашка" има се предвид опашка от пакети които чакат да бъдет обработени/предадени. :)

• 0
  • Administrator

Както бях писал по-горе, въпросните клиенти не са за Хотспот. Ако можеха да се справят с Акаунт и Парола, щяха да са на PPPoE сървър. Затова и се опитвам да го направя ръчно. Освен това нямам проблем с това, че може да се логне някой неизвестен. Въпроса ми беше, някой запознат ли е с проблема (сблъсквал ли се е с него) и ако има такъв, може ли да ми обясни как го е преодолял, без да сменя начина на получаване на интернет до клиента. Като въпросния начин е със Simple Quene, а проблема е, че не си хващат ръчно зададените скорости.

клиента няма да се разправя със хотспот-а

тои се аутентифицира автоматично

Харесай поста ^^^

• 0

Другия проблем който имах, е че не мога да задада радиус от IP-та. В смисъл на IP-тата от 1 до 40 примерно да има интернет. А на останалите от 40 до 255 да няма.

• 0

при стартиране на хотспорт ако ползваш SETUP HOTSPOT бутона той си добавя маскиране на вътрешната мрежа /която е неговата / пример 192.168.1.0/24, след това спокойно можеш да махнеш/преправиш това маскиране ако искаш дори можеш сам да си описваш адресите /32

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

• 0

ако правилно съм разбрал колегата ... проблема му е че от микротика оказва 1мегабит даунлоуд /примерно/ а реално до клиента не стигат 128килобайта. аз съм се замислял над въпросното чудо и преди много време мой познат ми обеснява за някакво "буфериране", но така и не го разбрах :). при мен когато окажа лимит 1мегабит, даунлоуда е макс 115килобайта. реално някъде се губят 13к :), което не е болка за умиране, но като пуснеш на някого 12мегабита ... става по сериозна работа. С риск да се изложа като кифладжия ще кажа че виновника е въпросното "буфериране" което идея нямам какво е. аз на всички мой клиенти съм им пуснал повече от това което реално трябва да ходи до тях и когато съм казал че ще ходят 6мегабита /най актуалното за сезона/ си ходят толкова. колегата ако се загледа в трафика на интерфейсите ще види че ....... при мен : 2 доставчика /лоуд балансинг/ . трафика на изходния интерфейс е с вариращи 0.2-0.3 мегабита по малък от сумарния на доставчиците. аз пак виня въпросното "буфериране". моля някой запознат с материята да обясни, че ..... се чувствам адски некомпетентен :). поздрави.

п.п. - интернет тече по ПППОЕ. ип-та се оказват ръчно на всяка машина за да има локална връзка между ПС-тата /много тачат хорицата уйнбоз-шеринг :)/

• 0
  • Administrator

Другия проблем който имах, е че не мога да задада радиус от IP-та. В смисъл на IP-тата от 1 до 40 примерно да има интернет. А на останалите от 40 до 255 да няма.

време е да откриеш какво е маска

/25

/26

/27

/28

/29

Харесай поста ^^^

• 0

Здравейте, прочетох постовете по-горе и стигнах до следния извод - на колегата му трябва начин да зададе примерно на 192.168.ххх.ххх/32 адрес на клиент скорост на доунлоад примерно 512кбпс и ъплоад 128кбпс. Ако се добави и ограничение на борй конекции мисля че няма да се разсърди ;) И след като темата е в раздел за начинаещи, нека този който може и знае да му помогне. Мисля, че ще бъде от полза на всеки ако се даде конкретен пример. "Не питай старило, питай патило...".

• 0
  • Administrator

точно ограничението на конекции забавя доста

или лимита трябва да е над 200 конекции

Харесай поста ^^^

• 0

точно ограничението на конекции забавя доста

или лимита трябва да е над 200 конекции

А би ли дал една примерна конфигурация, защото явно си доста напред с "материала".

• 0

Така е, колегата разбира материята :)

Искам да добавя, че обикновено ограничението на конекциите може да не се отнася за 53 udp, 80 tcp, 443 tcp, 123 udp, и други от най-използваните добре познати.

• 0
  • Owner

Как се ограничават конекции при udp , като при него няма такова чудо :)

Така е, колегата разбира материята :)

Искам да добавя, че обикновено ограничението на конекциите може да не се отнася за 53 udp, 80 tcp, 443 tcp, 123 udp, и други от най-използваните добре познати.