Jump to content

Какви 5/8 порт. Гигабит суйчове ползвате по магистралите

¤ DJ69 ¤ (ツ) ¤

Recommended Posts

Мисля, че скоро няма да започне да се използват масово при това приложение (покрив/стълб).

На пазара се появиха разни платки таквизи, но те имат своите проблеми.

GMII е доста по-чувствителен към влиянията на средата от MII.

Затихването зависи от честотата. Загубите са по-големи при висока честота, а тя в случая е 125MHz (при 25 за  MII). В ситуацията със стълбовете, то те ще трябва да са по-начестичко ако ме разбираш.

Същото зависи и от температурата. Денонощните и сезонните колебания ще вкарат значително повече проблеми, отколкото при сегашните описани от теб "магистрали" на 100 мб.

Пропускам допълнителните неща, като обратни загуби, "crosstalk" между каналите, диференциално закъснение (разсъгласуване) и пр.

Много широко подценяван факт е т.нар. "Диференциален импеданс", който трябва да е в рамките на 100 ома (+/- 15%), но реално разминаване с 5 ома на границата довежда до съкрушителни резултати за поддръжката и върховни постижения за качеството на услугата.

Същият зависи от:

- Качеството на кабела.

- Качеството на поставянето на окачването

- Качеството на накрайника

- Качеството на конектора

- Дизайна на пистите до магнета

- Качество на магнета

- Използваният материал за платката. Широко използваният FR-4 в "чина мада цвичес" не арбайтен за GMII

Като сложиш чертата се оказва, че ще излезе твърде скъпо да сложиш на подобна "магистрала" 1000 мб суич, защото цената му няма да е атрактивна за подобно приложение.

И аз напоследък се оглеждам за нещо такова тъй като трафиците постоянно растат но все пак искам да има 1 или 2 SFP porta 1gb и примерно 8 100мбитови. Гледам има едни рапотеци по 140лв

Таralej много си прав спор няма. При мен обаче са ~30 метра от суйч към суйч.Просто ми беше интересно към кой марки се орентирате. Koko аз такъв търся също и то да е с 2 гигабита /sfp та. От networks-bg казаха, че този 16 портов за който бях ги питал и се е предлагал на сайта им, щели да пускат такъв с гигабит 1-2 порта което е супер но не се знае кога.. ;)

• Administrator

това тук дали си заслужава парите http://buy.advantech.eu/Ethernet-Networking/Ethernet-Switches/model-EKI-2725-AE.htm

• Provides 5 or 8 Gigabit Ethernet ports with Auto MDI/MDI-X
  • Supports 10/100/1000Mbps Auto Negotiation
  • Supports jumbo frame transmission up to 9kbytes
  • Supports 4,000 VDC Ethernet ESD protection
  • Provides surge (EFT) protection 3,000 VDC for power line
  • Provides Slim size, DIN-rail with IP30 metal mechanism
  • Supports Redundant 12 ~ 48 VDC power input and P-Fail Relay
  • Provides broadcast storm protection

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

• Administrator

както казва Миле кеф цена няма ;) ако не искаш на някой да не му спира нета напраи го като хората ;D верно доста пари си е , просто ми беше интересно как вървят суичовете с вградена защита пък било то и по - глупави :)

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

• 1 month later...

Моето офицално мнение по въпроса е че зависи от конкретния случай. Хвани два суича и ги сложи на кабела, който имаш. Разбира се се подразбира че имаш система за мониторинг и fail-over, като backup линка може да 10Mbit, (стига да има QoS и стига да реагираш бързо за основния).

Чрез проверка, мониторинг - ще видиш ако нещо не е наред късно вечер или по обяд, сутрин и т.н. атмосферни условия ???

След нормалните проби, скоито сме свикнали ще стане ясно кабелите които се използват с коио суичове вървят на какви разстояния.

Да предположим че има загуба на фреймове - трябва да се провери дали от това крайния резултат е по-лош от 100Mbit, понеже може и да не е по-лош...

Neomontana вече имат 5 port GigE платка...

GigE има прекалено много преимущества. Заслужава си да сменяш кабели, plug-ове, трасета, стълбове, локации, за да преминеш на Gig.

• 1 month later...

Попадна ми за супер смешна цена един 8порт тъп линк gigabit. Тия дни ако има време ще го тествам.. Доста тежи и ще пусна скоро и снимки в съответната тема за такива неща :( .