Jump to content
  • 0

rbd52g-5hacd2hnd смъква рейта на 100Mbit при свързване към UPS

StacK

Question

Здравейте, 

при свързване на рутера към UPS APC Back-UPS BX1200mi, Микротика смъква рейта на eth1 от 1Gbit на 100Mbit.

Целта ми е да си ползвам нета 150Mbit. 

Свързване: кабела от ISP към Ethernet surge RJ45 IN-порта на UPS, от OUT на UPS към eth1 на Микротика.

При слагане на неуправляем суич преди рутера, рутерът захапва на 1Gbit.

Има ли вариант да тръгне на 1Gbit с промени по ROS или си е хардуерно и е желателно да продължавам със суича?

Бих бил благодарен ако някой предложи друга идея.

11 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Каква е дължината на кабела. Протектора внася затихване малко или много.

Analog Audio™

• 0

1,5м между UPS и рутер, но кой знае от у-вото на доставчика до мен колко метра е.

Всички кабели са проверени и са Cat5e.

При махане на UPS и заместване с RJ45 розетка вместо UPS веднага си изгрява на 1G.

Ясно е, че има затихване, но защо при включване на суич между ISP и UPS всичко си тръгва на 1Gbit.

Работеща конфигурация ISP -> Switch -> UPS -> Router.

Неработеща такава - ISP -> UPS -> Router.

Пробвах и с външен LAN протектор вместо да минава през UPS-a.

Aко е с неговият 20см кабел от комплекта и после в рутера, е ОК, но сложа ли 1,5м пач кабел и минава на 100Mbit. 

Явно дължината на кабелите е на границата.

Остава да пробвам и с кат 6.

Edited by StacK

• 0

Това се случва и при окислени RJ45. Пробвай с нов пач кабел. А основния въпрос е: ISP-то дава ли ти скорост над 100 Mbit, за да ти трябва Gbit?

• 0

Всичко е ново, кабелите между UPS и рутер са комплект почти неползвани фабрични от Синолоджи НАС.

Ще сменя и RJ- то на входящия кабел от ISP за всеки случай.

Да, дава ми, писал съм, че искам да си ползвам нета 150 Mbit.

Aко желая, със съответното заплащане, мога да разширявам до 900Mbit :)

Edited by StacK

• 0

Не, този го взех преди 2 седмици с идеята да ползвам и пасивна защита на LAN-a.

Ще слагам 1 суич преди UPS-a и май това ще е...

Edited by StacK

• 0

Пробвай варианта суич => УПС =>рутер, като като кабелите да са възможно най-дълги ......... напълно възможно е дължината на кабела между суича на ИСП-то и теб да е на границата ...... но по-вероятно ми се струва УПС-а да дава голямо затихване друг вариант е ИСП-то да използва алуминиев помеднен кабел.

Също така е добре да разбереш каква е дължината на кабела между суича на ИСП-то и теб.

• Like 1

• 0
Преди 23 часа, Щирлиц написа:

Пробвай варианта суич => УПС =>рутер, като като кабелите да са възможно най-дълги ......... напълно възможно е дължината на кабела между суича на ИСП-то и теб да е на границата ...... но по-вероятно ми се струва УПС-а да дава голямо затихване друг вариант е ИСП-то да използва алуминиев помеднен кабел.

Също така е добре да разбереш каква е дължината на кабела между суича на ИСП-то и теб.

Така при екстремна ситуация (буря примерно) ще му гръмне суича преди да се задейства защитата на UPS-a.

• 0

уНиКуМ, така е, но със суич преди UPS-a, който бях сложил още отначало, разбрах, че проблемът при мен е, че дължината на кабела идва на ръба.

Въпросът ми беше по-скоро защо при поставяне на суич още на входа от ISP, нещата се оправят.

Иначе снощи го реших, успях да скъся максимално дължината на кабела от ISP, който влиза у дома и сега ползвам защитата на UPS при 1Gbit директно, без суич. Беше въпрос на 2 метра кабел.

Благодаря на всички за мненията!

Edited by StacK

• 0
преди 49 минути, yHuKyM написа:

Така при екстремна ситуация (буря примерно) ще му гръмне суича преди да се задейства защитата на UPS-a.

Някъде да видя да съм включил кабела на ИСП-то?  Обяснявам бавно: Това е опитна постановка, като целта е да се разбере поне приблизително какво затихване вкарва протектора.

Edited by Щирлиц

• 0
На 7.02.2021 г. at 12:15, StacK написа:

Въпросът ми беше по-скоро защо при поставяне на суич още на входа от ISP, нещата се оправят.

Защото суича "повтаря" сигнала и дължината преди него не е от значение. Още повече различни устройства се държат по различен начин когато кабела е на границата или не е хубав.

• Like 1

Analog Audio™