Jump to content
  • 0

Проблем с DNS resolve при split-dns

stoinov

Question

Имам split DNS - локално имам същите записи както на публичния DNS сървър, но сочат към вътрешните адреси на сървърите вместо към публично IP.

Причината е че искам да ползвам пълните имена на адресите за услугите ми от вкъщи, и сертификатите да работят без предупреждения.

Всичко си работеше ОК последните няколко години. Внезапно обаче преди месец-два почнах да получавам странни грешки на един от лаптопите ми - Connection refused.

Resolve-a работи без проблем - получавам си правилните адреси от вътрешната мрежа. Мога да ги достъпвам по telnet, но браузъра просто отказва да ги отвори. Когато пробвам през друг лаптоп или телефона си в същата мрежа, успявам да ги отворя.

1 answer to this question

Recommended Posts

• 0

След като ми остана малко свободно време да тествам по-задълбочено, ето какво открих:

• Проблема се получава само в Microsoft Edge браузъра. Internet Explorer, Chrome не изпитват подобни грешки.
  • Преглеждайки за скорошните промени влезли в Edge, видях че има добавена опция DNS-over-HTTPS която е пусната по подразбиране:image.png.fc34d35835b7ee248ab1a46e14feae20.png
  • Спирайки я, проблема изчезна. (Повече информация как се пуска за различни браузъри под Windows)

Това ме накара да проверя какъв е статуса на DOH на моя Mикротик. Изглежда функционалността е добавена във версия 6.47, а моя рутер е с 6.46.6.

Ъпдейтването и тестването обаче ще го оставя за по-късно, тъй като трябва да ползвам netinstall поради липса на място локално.