Jump to content

Recommended Posts

Posted

Здравейте,

Мой роднина ще се нанася в къща 3 етажа около 400м2 общо. Като е правен ремонта са изкарани розетки по стените на около 50см от пода. Знам ,че с таванен монтаж би се получило най-добре но уви... Вариантите за закрепване на устройства са на стената до розетка или пък на пода (някой шкаф). Идеята е да се пусне едно и също SSID и да има roaming и къщата, цели се 2.4 + 5GHz. Общия брой на закачените устройствата ще бъде под 10. Моля дайте  съвет с какви устройства би се получило най-добре като покритие в предвид на това ,че устройствата трябва да са на ниско по стените или стоящи. Това са възможните устройства които ми се въртя из глават: UniFi UAP-AC Mesh, UniFi AC Long Range , Mikrotik cAP ac или пък TP-Link рутери с 4-5 антени.

Posted

Според мен 3 броя RB952Ui-5ac2nD и все пак е много относително. Правил съм аналогична постановка но на първия етаж беше RB962UiGS-5HacT2HnT заради оптичния порт. Най-лесно ако имаш някакъв рутер който мислиш да ползваш, отиваш в къщата слагаш го и започваш да мериш сигнала. Местиш на различни места и т.н.

ТP-Link според мен изобщо не си заслужава времето и нервите, а unifi - да работи добре но иска и контролер.

Все пак ако се спреш на TP-Link гледай да 9 та серия поне или да има в AP режим опция да се въведе GW защото 840 / 841 които масово се слагат нямат тазия опция и когато са в режим AP няма как да ги достъпиш през интернет което е много неудобно.

Analog Audio™

Posted
преди 3 минути, master написа:

Според мен 3 броя RB952Ui-5ac2nD и все пак е много относително. Правил съм аналогична постановка но на първия етаж беше RB962UiGS-5HacT2HnT заради оптичния порт. Най-лесно ако имаш някакъв рутер който мислиш да ползваш, отиваш в къщата слагаш го и започваш да мериш сигнала. Местиш на различни места и т.н.

ТP-Link според мен изобщо не си заслужава времето и нервите, а unifi - да работи добре но иска и контролер.

Благодаря за предложението. Обмислях го това с RB962UiGS-5HacT2HnT , но в предвид на това ,че въпросното устройсто ще е в гаража , рещих ще може да се мине и без WiFi там и евентуално да се ползва hEX S , тъй като цената е по-ниска. Антените на RB952Ui-5ac2nD не са ли леко слабички за такова помещение ? :) Относно UniFi контролер е предвиден ако се ще прави с тях, ако реша да го правя с UniFi , кой от 2та варианта UAP-AC Mesh,  UAP-AC-LR би бил по ОК ?

Posted

И аз мислех, че RB952Ui-5ac2nD е слаб но не е точно така. Все пак зависи от типа на строителството. Имал съм случай където 951 който си е микровълнова печка се задъхва от бетона. Но това са частни случаи. Щом няма да се ползва на едното място Wi-Fi може да се сложи 2011 също поради наличие на повече портове.

По отношение на UBNT LR серията според мен е безмислено да се слага в конкретната ситуация. Вземи под внимание, че което и да избереш сигнала на 5GHz ще е доста по-зле.

И все пак най-добре е да си замериш с някакво ап сигнала за да си спокоен. Всяка постройка е индивидуална и няма как някой да каже това ще работи 100% освен ако не е бил в точно същата ситуация.

Analog Audio™

Posted (edited)
преди 7 минути, master написа:

И аз мислех, че RB952Ui-5ac2nD е слаб но не е точно така. Все пак зависи от типа на строителството. Имал съм случай където 951 който си е микровълнова печка се задъхва от бетона. Но това са частни случаи. Щом няма да се ползва на едното място Wi-Fi може да се сложи 2011 също поради наличие на повече портове.

По отношение на UBNT LR серията според мен е безмислено да се слага в конкретната ситуация. Вземи под внимание, че което и да избереш сигнала на 5GHz ще е доста по-зле.

И все пак най-добре е да си замериш с някакво ап сигнала за да си спокоен. Всяка постройка е индивидуална и няма как някой да каже това ще работи 100% освен ако не е бил в точно същата ситуация.

Може ли да поясниш това за сигнала на 5GHz , както и защо UBNT LR би бил безмислен ? Относно 2011 10те порта не са ми достатъчни , така или иначе имам предвиден 16 порт switch.

Edited by dobriloff
Posted

При една и съща изходна мощност на радио картите сигнала при по-високите честоти отслабва повече при прегради. В нета има изписано много по-въпроса. LR е с по-висока изходна мощност.

Analog Audio™

Posted (edited)
преди 15 минути, master написа:

При една и съща изходна мощност на радио картите сигнала при по-високите честоти отслабва повече при прегради. В нета има изписано много по-въпроса. LR е с по-висока изходна мощност.

Сега разбрах какво имаш в предвид . Като цяло да не се надявам много на 5GHz , освен ако не съм в стаята при AP-то. Като се замисля , в къща никога не съм изследвал WiFi сигнала как е :) вероятно ефира ще е доста чист в сравнение с това с което съм свикнал (блокове и бизнес сгради). Тукувиж 2.4GHz се окаже напълно достътъчно. Благодаря ти.

Edited by dobriloff
Posted

Не, работи си отлично просто е различно спрямо 2,4. Разликата на МТ с или без 5GHz е 10тина лева - няма смисъл да вземаш без 5GHz.

Analog Audio™

Posted (edited)

Последен въпрос надявам се :) Някой пробвал ли е да монтира тези чинии (UBNT LR/Lite/PRO... или пък MT cAP ) на стена вместо на тавана ? Щото нали антените им уж излъчват в определена посока. Или за такъв тип монтаж просто да ползвам hap ac lite /hap ac2 /hap ac ?

Edited by dobriloff
  • Administrator
Posted

Стига да не ги монтираш зад телевизор ще работят без проблем.

Инак в хотелите сега е модерно да се слагат розетка с ЛАН RG45 2хUSB за зареждане и вградено AP,

че и работа върши.

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

RB951Ui-2HnD / RBD25GR-5HPACQD2HPND&R11E-LTE6 /  RB952Ui-5ac2nD-TC

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Posted
Преди 1 час, 111111 написа:

Стига да не ги монтираш зад телевизор ще работят без проблем.

Инак в хотелите сега е модерно да се слагат розетка с ЛАН RG45 2хUSB за зареждане и вградено AP,

че и работа върши.

Благодаря ти. Те ,че ще работят ще работят, по скоро въпроса е да сигнала къде ще ходи , съответно най-качествение сигнал на равнището на розетка ли ще е :) ?  Мисълта ми е да не се окаже ,че  с RB952Ui-5ac2nD на пода или на стената ще искарам много по-добър сигнал отколкото с UBNT UAP LR заради това ,че съм го сложил на стената. Относно AP-тата в розетка, виждал съм ги но там малко концепцията ми се бие. Очаква се да имаш AP във всяка розетка/стая. Сигнала му е слаб/достатъчен колкото за самата стая, но извън стаята вече -75dbm. 

• Administrator
Posted

Погледни диаграмата на разпространение и ще ти се изясни.

Тез хотелските ги включват при активирана услуга към стаята после ги гасят.

Всяко едно отговаря на името на стаята.
Там скорост от 5 мегабита е много, и не трябва да е покритието кой знае какво.
и гипсокартон и оловно стъкло не се славят с каквато и да е НЕизолация на радио вълните.

Харесай поста ^^^

• Administrator
Posted

Гледка иззад устройството, и как облъчва в полусферата отпред,

от 0 градуса центъра, до 90 градуса периферията.

Харесай поста ^^^