Jump to content

Преизграждане на WiFi мрежа в openspace оffice - 1000m2.

dobriloff

Recommended Posts

Здравейте,

Налага ми се да преизграждам на ново Wifi мрежата в офис който е 1000m2 тъй като покрай останалите реновации е хубаво и мрежата да се поднови. Към момента WiFi е изграден от 6-7 Mikotik RB2011UAS-2HnD/ RB951G-2HnD (2.4GHz) + 4 (OpenWRT)Tp-Link WDR4300 (5GHz), съответно еднакво SSID , различни канали..стандартните неща. За Mikrotik съм пробвал и с CAPsMAN ,но не мога да кажа ,че бях доволен от резултата и се върнах относно на самостоятелни конфигурации. Като цяло нещата работят вече 7-8 години без особени проблеми с 50-60 потребителя. Съответно въпроса ми е, при изгрждането на нова мрежа с какъв тип устройства резултата би бил най-добър? До момента офиса е бил нещо смесено между кутийски с дограма + отворено пространство , сега всичко ще стане отворено. Дилемата ми е , дали да не опитаме с 10-15 UniFi устройства или отново да се пробваме с Mikrotik и разни други с OpenWRT? Имам наблюдения ,че на разни места UniFi добре се справя , но все пак може да има и нещо още по-добре :)

Преди 1 час, master написа:

Според мен с опенврт ще си загубиш времето и нервите.

Това значи ли ,че с UniFi би се получило най-добре , до колкото си спомня при UniFi Controller настройваш просто SSID и Key било то Dongle или такъв инсталиран на PC . То си избира канали , прави си roaming.. и всичко е пушка. Или все пак има и по-добри варианти? Въпроса ми касае само WiFi AP за останлите неща Routing , Firewall.. си имам решение.

Edited by dobriloff

И Mikrotik и Ubiquiti си имат плюсове и минуси. Аз за момента се въздържам от unifi серията. Гледам, че много колеги ги използват. Въпрос на гледна точка.

Analog Audio™

Разликата в цената не е чак толкова фрапираща, най-вече идеята е да работи сравнително безпроблемно, тъй като ще е голям провал няколко дена след деплоя ако дойде колега и каже , WiFi ме дропи през 5мин :) , което в момента се случва от време на време като се скупчат повече хора на едно място. От тази гледна точка май ще опитам с възможно по-голямо количество Unifi , където уж roaming е по-добре реализиран. А конкретно относно бюджета, нещата струват толкова колкото излязат.. щото при евентуален проблем възложителя веднага ще каже , аз не съм искал да бъде евтино, а да работи добре :)

Няма да си направиш услуга ако слагаш много AP-та. Един Unifi AC Pro носи много. Ама много. Виждал съм над 100 потребителя да работят без да си пречат на едно устройство. А има и такива дето са по за няколкостотин - nano HD е отличен избор.

Open space ли е мястото?

Разликата в цената с читави unifi и контролер е голяма. За носенето - носят но ако са много каквото и да сложиш ще си пречат. Според мен спасението е ако повечето клиентски устройства имат 5гхз. Ако заложиш на голямо количество ап та в малко пространство си е цяло изкуство да нацелиш правилните канали и мощности за да има смисъл.

Edited by master

Analog Audio™

Като гледам вариантите ми за антени са 3 : 

LR - 162bgn

AC Pro - 236bgn

Nano HD -  286bgn

CloudKey - 130bgn

UniFiSwitch 16 -150W - 512bgn

Помещение е малко под 1000м2 , сравнително Openspace. Ремонта на помежещението още не е стартирал но очаквам преградите да са от дограма или стъкло.

На първо четене аз ги изкарвам 8-10 устройства , като на схемата съм заложил 9.  Nano HD и AC PRO ми изглеждат най ОК , но знам ли и аз ... Пропуснах да спомена ,че въпросната WiFi мрежа ще се ползва от софтуерна фирма като основена свързаност, все пак ще оставим и някаква възможност за LAN, но като гледам тенденцията все повече хора гледат да работят на WiFi. Относно устройствата на 5Ghz , в днешно време май картата на всеки нов лаптоп ги поддържа.

WiFi.jpg

Направи си го с кабел да ти е мирна главата. За основна свързаност на програмисти с ubiquiti ап-та си е таралеж в гащите.

• Like 1

На 14.10.2020 г. at 10:08, dobriloff написа:

Разликата в цената не е чак толкова фрапираща, най-вече идеята е да работи сравнително безпроблемно, тъй като ще е голям провал няколко дена след деплоя ако дойде колега и каже , WiFi ме дропи през 5мин :) , което в момента се случва от време на време като се скупчат повече хора на едно място. От тази гледна точка май ще опитам с възможно по-голямо количество Unifi , където уж roaming е по-добре реализиран. А конкретно относно бюджета, нещата струват толкова колкото излязат.. щото при евентуален проблем възложителя веднага ще каже , аз не съм искал да бъде евтино, а да работи добре :)

Роуминга на унифито е за резил.... На скоро правих едно училище 15 точки унифи ац про не знам си колко децибела туй унуй... по 3 в коридор в края на стаите телефона казва превключен към мобилни данни ! Когато прехвърля от едното на другото устройство налу уш роуминг умен ама нъц ,прави дупки чака да реконектне (телефон от 2К лв) не някъв детски за 200 ама пак неще . Може и аз да бъркам някъде но преди това работих с Zyxel  и тяхното е на същото ниво като сигнал (гола вода)  само дето роуминга там работи.
На същият вид сграда слагам 2 рутера в същият коридор дето са унифитата ац про (рутерите са тенда ф3) от 30 лв и сигнал да те убие нет също ,да на над 30 клиента рутера кляка което е минус пред унифито , но пък електронния дневник работи и му стига :)

При нас с 3 мт951 няма никакви проблеми в офис 400квадрата и над 50 устройства които работят on-line през целия ден и водят конферентни разговори. В момента един от тях е и рутер и шейп което е неправилно но скоро ще сложа отделна машина за целта. Рооминга е много капризен. С win7 и лаптоп няма никакви проблеми, някой телефони също работят отлично но други не. А за лаптоп мак няма да коментирам той изобщо не се свързваше към мрежата. 

Analog Audio™

Имам една клиника правена с Unifi AC Pro, и роуминга си е пушка. И още няколко големи обекта с по няколкостотин утройства, и пак нямам проблем с роуминга. Следващите ще са с Nano HD. Горе - долу ги слагам по 1 устройство на 25-30 клиента, като при разполагането на АП-тата гледам всяко работно място да вижда поне 2 АП-та. Не съм най-големия фен на Unifi суичовете, всеки смарт суич с VLAN-и и PoE ще ти свърши работа.

Преди 1 час, bezimenen написа:

Направи си го с кабел да ти е мирна главата. За основна свързаност на програмисти с ubiquiti ап-та си е таралеж в гащите.

Не можеш да си представиш до каква степен не харесвам работата на WiFi и желанието ми всичко да бъде LAN :).  Само ,че тук идва потребителя и казва аз вкъщи си цъкам на WiFi и всичко е супер .. ходи му обяснявай ,че у тях вероятно е на 5 метра от рутера и общо има 5 закачени устройства. Поради тази причина все пак трябва да осъществим въпросния WiFi колкото се може по-добре. 

Преди 1 час, nikymix_pz написа:

Роуминга на унифито е за резил.... На скоро правих едно училище 15 точки унифи ац про не знам си колко децибела туй унуй... по 3 в коридор в края на стаите телефона казва превключен към мобилни данни ! Когато прехвърля от едното на другото устройство налу уш роуминг умен ама нъц ,прави дупки чака да реконектне (телефон от 2К лв) не някъв детски за 200 ама пак неще . Може и аз да бъркам някъде но преди това работих с Zyxel  и тяхното е на същото ниво като сигнал (гола вода)  само дето роуминга там работи.
На същият вид сграда слагам 2 рутера в същият коридор дето са унифитата ац про (рутерите са тенда ф3) от 30 лв и сигнал да те убие нет също ,да на над 30 клиента рутера кляка което е минус пред унифито , но пък електронния дневник работи и му стига :)

Аз не мога да го повярвам това с лошия Roaming, още повече ,че в моя случай таргет групата са лаптопи а не мобилни телефони и там това с минаването към мобилни данни го няма :) . В друг наш обект който беше 400м2 , WiFi беше изграден от 12 UniFi AP (най-старите) , Интернет-а беше 100Мbit гарантиран, във въпросното помещение се проведе някакво събитие (програмираха/играха.. ) което беше 2-3 денонощия с 250+ потребителя , след края на събитието хората твърдяха ,че интернет-а летял каквото и да значи това. Със сигурност хората не са се разхождали постоянно за да тестват Roaming добре ли се получава, но ако имаше дропове 100% щяха да се оплачат 😀.

преди 51 минути, master написа:

При нас с 3 мт951 няма никакви проблеми в офис 400квадрата и над 50 устройства които работят on-line през целия ден и водят конферентни разговори. В момента един от тях е и рутер и шейп което е неправилно но скоро ще сложа отделна машина за целта. Рооминга е много капризен. С win7 и лаптоп няма никакви проблеми, някой телефони също работят отлично но други не. А за лаптоп мак няма да коментирам той изобщо не се свързваше към мрежата. 

Както в началото написах към момента на 2.4GHz разчитаме на 6-7 Mikotik RB2011UAS-2HnD/ RB951G-2HnD. Общо взето нещата работят добре , като проблемите са точно както си ги описал, Apple определено не харесва Mikrotik :) . Проблемите идват когато хората се скупчат на едно място  и в повечето случай всички се оказват закачени към едно и също устройство, без значение ,че има и друго близко AP. Специално в това отношение при UniFi май е по-добре тъй като конролера май се опитва да ги мести на съседно AP ако стане пренатоварване. 

преди 29 минути, yHuKyM написа:

Имам една клиника правена с Unifi AC Pro, и роуминга си е пушка. И още няколко големи обекта с по няколкостотин утройства, и пак нямам проблем с роуминга. Следващите ще са с Nano HD. Горе - долу ги слагам по 1 устройство на 25-30 клиента, като при разполагането на АП-тата гледам всяко работно място да вижда поне 2 АП-та. Не съм най-големия фен на Unifi суичовете, всеки смарт суич с VLAN-и и PoE ще ти свърши работа.

Никога не съм ползвал UniFi суичове  но реших ,че ще ми е по лесно с тях отколкото да имам камара от 10 адаптера или пък да търся POE пач панел :) , също така и текущити суичове с които разполагам са на по 7-8години и би било криво ако 2 месеца след деплоя огасне всичко щото на суича му е дошло вече времето.

Ако може някой да даде мнение относно разположеното което съм направил на схемата, съответно броя на AP-тата добре ли е :) 

Edited by dobriloff

Ами, тогава взимаш 16 портовия юнифай, и ще си имаш бекъп вариант (стар суич + адаптерите които идват с антените :))