Jump to content

Ubiquiti RouterStation - R52N - Ath9k - OpenWrt

kokaracha

Recommended Posts

• Administrator

Отварям тази тема във връзка със състоянието,възможностите и работата на ath9 драйвъра в OpenWRT работещ на Ubnt RouterStation към този момент.

Като точка за досъп (AP) в теста ползвах RouterStation router с R52N miniPCI card като алтернатива на  старото ми WHR-HP-G54.

RouterStation-a го префлашнах до последния  KAMIKAZE (bleeding edge, r18617) .

Измерванията са направени от лаптоп с 2 различни карти AzureWave AW-NE766 b/g/n (RT2860 chipset) и Intel 4965 AGN и стандартна 1 антена 5dbi (пишка) за RouterStationa с помоща на Iperf. RouterStation-a e свързан през 10/100 switch със машина  (freebsd 7.2) с пуснат на нея Iperf в server mode. Разстоянията от лаптопа до RouterStation-a са споменати под самите снимки със резултатите.

Тест на Buffalo-то

2.4g-13chan-whr-g54.png

firmware Tomato 1.27 Buffalo WHR-HP-G54  с  MS2406  Разстяние 30м. Закрепено на

комина на кооперация. Лаптопа няма пряка видимост с антената.Прегради са 3 бетонни плочи. Лаптопа е 3 етажа под  WHR-HP-G54-то в затворено помещение.Картата на лаптопа е AzureWave AW-NE766 b/g/n.

2.4g-13chan-whr-g54-4965agn.png

Постановката е като горната.Картата на лаптопа е Intel 4965 AGN

Интела съвсем леко отстъпва в скоростта.

Тест на RouterStation/R52N

2.4Ghz-RT2860.png

RouterStation/R52N Стандартно 2.4 G, 6 chan. 1 м от лаптопа до антенката на АП-то.Картата на лаптопа е AzureWave AW-NE766 b/g/n.

2.4Ghz-draftN-RT2860.png

RouterStation/R52N в Draft-N  2.4 G, 6 chan. 1 м от лаптопа до антенката на АП-то. Приятно сам изненадан,не очаквах такава разлика в скоростта на 2.4 G. Картата на лаптопа е AzureWave AW-NE766 b/g/n.

2.4G-4965agn.1m.png

RouterStation/R52N Стандартно 2.4 G, 6 chan. 1 м от лаптопа до антенката на АП-то.Картата на лаптопа е Intel 4965 AGN.

2.4G-Draft-N-4965-1m.png

RouterStation/R52N в Draft-N  2.4 G, 6 chan. 1 м от лаптопа до антенката на АП-то. Картата на лаптопа е Intel 4965 AGN.

2.4G-4965-wall.png

RouterStation/R52N Стандартно 2.4 G, 6 chan.20м през 3 тухлени стени и 1 бетонна плоча.Картата на лаптопа е Intel 4965 AGN.

2.4G-Draft-N-4965-wall.png

RouterStation/R52N в Draft-N  2.4 G, 6 chan.20м през 3 тухлени стени и 1 бетонна плоча.Картата на лаптопа е Intel 4965 AGN.

Тест на 5Гхз

http://mladost.my.contact.bg/rs/5Ghz-draftN%20-4960AGN.png

http://mladost.my.contact.bg/rs/5Ghz-draftN%20-4960AGN2.png

RouterStation/R52N в Draft-N 36 chan. 1 м от лаптопа до антенката на АП-то. Лага е 2 пъти по малък от 2.4 G. Картата на лаптопа е Intel Wireless 4965 AGN . Поради бъг в линукс драйвъра,картата на лаптопа забива.

Use since

OpenBSD 3.x

FreeBSD 4.x

Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x

Аз съм фен на OpenWRT.

Горчивината от лошото качество остава дълго след като е преминало удоволствието от ниската цена.

___|____|____|____|____|____|__

_|____|____|____|____|____|____

___|____|_ Удряй _|____|____|__

_|____|___ главата ___|____|____

___|____|_ си тук!! |____|____|__

_|____|____|____|____|____|____

___|____|____|____|____|____|__

• Administrator

тези дни си играх и с r52n и sr71-15, тестовете бяха между две х86 машини мъчих се върху п2п линк, с r52n ,тестовете и в офиса и на открито минаха зле , разстоянието 3км, с 60см антени 4бр.(антените са работещи в бондинг, което ме навежда на мисълта че аз може да бъркам нещо в настройките), тестовете с sr71-15 за сега правих само в офиса и определено се справи в пъти по - добре от картата на микротик , но пак не съм доволен от резултата 80мбит само в една посока, но това може да се дължи на условията на теста(ползвах 4 облъчватела насочени на около 2-3 метра един срещу друг. Проби с лаптоп още не съм се сетил да правя но не е късно.Все още си мисля, че реално N стандарта при п2п линковете има производителност на бондинг с две карти. Тез тестове по udp като гледам примерно в сайта на везувиус и микротик.бг в най добрия случай при tcp са наполовина по производителност, рабирам продавците, че искат да продадът стоката си ама не е коректно.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!