Jump to content

Source code на Windows програма за управление на комутатори с RRCP ?


Guest martidim

Recommended Posts

Guest martidim

Трябва да пиша програма за управление на суичове (чипсет RTL8316BP). От ровенето в интернет откривам source code на OpenRRCP, но е за Linux. Търся  C++ source code на програми, примерно като Compex Winsmart Utility или RMT. Ще се радвам ако някои е открил или  работил по нещо такова и сподели повече информация.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Какво ще може да се пуска и спира като функции?

Във форума има тема в която съм намерил на Realtek програма но ще трябва да я декомпилираш (дисасемлер) или да си искаш сорса от Realtek..

Ще бъде добре да има такава Open Source програма, по-достъпна, директно за Win за да могат да се конфигурират тия животинки.....

Всъщност толкова ли са разпространени суичовете които ще могат да се контролират ... ?

Разкажи нещо повече за конректната ти работа и какви суичове имаш ...

Link to comment
Share on other sites

Guest martidim

Писал съм програми на assembler и дизасемблирането ми беше първата идея. За съжаление доста е сложно по този начин(от опит го знам). Да искам source code на програмата от Realtek е добра идея! Четох в руски форум, че Realtek не са дали информация на някакъв от форума, който е поискал нещо подобно. Все пак си струва да се опита. Всъщност имам напредък по въпроса с написването на програмата, но още има работа. Суичове с RRCP има доста. Такива са тези с чипове:

rtl8316b, rtl8324 и др. Целта на програмата за управление е да задава скорост на порта на всеки клиент, както и възможността да се спира клиента (чрез забраняване на порта). Има още много полезни неща в протокола. Например може да се провери дали е свързано устройство към даден порт(нещо много полезно за да се анализира проблем при клиент без да се ходи на място). Може също да се провери натрупания трафик (в пакети). Това което пиша са само най-общите неща. Програмата на пример може дори да провери за проблеми по мрежата, ако се наложи да рестартира даден суич. На практика чрез написването на подобна програма може да се управлява мрежа чрез устройства на цена под 20 лева. Целта е да се използва за управление на кабелни мрежи по селата. На всеки който е "вътре" в нещата е наясно, че селата са нерентабилен пазар ако се приложи "градския" начин на изграждане на мрежи. Цената трябва да е ниска, а анализа на проблемите да се извършва от разстояние иначе провала е гарантиран. Темата е много сериозна, но за съжаление в българските форуми има малко хора които са наясно и биха коментирали това.

Link to comment
Share on other sites

Аз скоро търсих за win такава но не намерих нищо! Ако някой може да напише и ако работи нормално може да се разберем на ЛС за условията :) .

Link to comment
Share on other sites

Поствал съм във форума, мисля tvbg59 му беше трябвало за едни суичове и успях да немря на Realtek програмата - линковете трябва още да работят. Има и Open Source от където може да се гледа (за Lin, но става).

Идеята е много много много добра.

Link to comment
Share on other sites

Guest martidim

http://lan.neomontana-bg.com/download/openrrcp-0.2.1-patched-rev2.tar.gz от тук може да се изтегли source code за линукс. Ползвах това за да направя програма-сървър за линукс + програма клиент за windows. Този вариянт обаче не ми харесва (въпреки, че работи). За да се напише изцяло windows-програма ще трябва да се използва Winpcap и по точно Wpdpack. Нямам много време, но скоро ще започна по-сериозно да се занимавам с "чистата" windows програма. Иначе колеги от Русе са написали за линукс нещо подобно на това което аз правя. Управлението е през WEB-интерфейс.

http://rrcp.networx-bg.com/rtl8316bp_web_management.pdf - тук е описано.

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator
тук имам две програмки за упралвние, двете работят с различни версии на WinPcap. А иначе специално за отдалечения достъп ни трябва точно някоя WEB линукс дистрибуция като линка по - горе само дето там иска цяла машина.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

То аз останах с впечетление, че идеята е да се направи/намери програма аналогична на стандартната която работи под Linux но за Win. То този варянт с една машина от горе предполагам не е толкова голям проблем. Мисълта ми е, че тази машина няма да се налага да е кой знай каква, дори може да се помисли да се замени с борд.

Link to comment
Share on other sites

Guest martidim

Точно това е идеята DJ69! До няколко седмици ще пусна суров вариaнт на програмата за Windows. Мисля, че чрез опита на хората във форума ще може да се направи полезен софтуер за RRCP.

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

Двете версии по горе които бях постнал работят под windows, въпроса е, че не са толкова нагледни за употреба, иначе поне едната съм пробвал и си е Ок. Неомонтанските суичове са идеални за тестове, не разбирам само защо те все още не са направили софта както трябва. И другото което е важно, трябва да има някаква защита от неоторизиран достъп, все пак с тази програмка ще могат да се ровичкат суичовете в целата мрежа. Може би затова има само предимно линукс дистрибуции за да не е юзер френдли.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

Еи тука нещо ми се губи с ровичкането на всички по мрежата?! :)

Не разбрах ?

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

Ами разбирам го, че едва ли не който има програмата и е вързан към някаква лан мрежа която има суичове работещи с този портокол и може да ги прави каквото си иска.... т.е. Да ги ровичка.

Link to comment
Share on other sites

Да, няма authentication до колкото знам, все пак технологията е много използваема.

Значи главната администарторска програма трябва да следи за:

- RRCP пакети от неоторизиран източник и да сигнализира

- Периодично дали конфигурациите са както са били оставени от администратора

:)

Link to comment
Share on other sites

Е то тоя портокол по default мисля че е забранен (няма как да вляза да видя в момента и не се сещам ). То ако трябва да ставаш падарин ... :) - ЛудницА !  То това може да е една от причините от НЕомонтана да не са писали софт-а ....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.