Jump to content

Схема на свързване RF-MikroTik mANT 30dBi

msboy

Recommended Posts

Попаднах на тази схема на свързване при сглобяване на MikroTik mANT 30dBi и ми направи впечатление че V и H кабелите се слагат на различни чейнове на борда. Не трябва ли и от двете страни на линка да са еднакви т.е вертикалата да е и от двете страни на CH0 а хоризонталата да е на CH1 . Визирам да са на еднакви чейнове вертикалата и хоризонталата и от двете страни. Съответно н асхемата е показано вертикалата от едната страна е на CH0 а от другата страна на CH1 това нормално ли е или аз се бъркам защото всичките ми линкове досега са на принципа че чейновете на вертикалата и хоризонталата трябва да съвпадат и от двете страни.

MikrotikV-H2S.png

Edited by msboy
допълване

• Administrator

Явно четеш за "Х"  😉 
Хоризонталата се измества + 45 градуса от водоравната плоскост, както и в същата посока се измества вертикалата от отвеса.

Следваме космическия принцип няма Горе и долу.

На чертежа трябва да се чете: Ако от едната страна сте килнали антената по часовниковата стрелка на 45 градуса, то от другата страна завъртете на 45 градуса в обратната посока.

Ако някой е прочел нещо друго да каже.

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

1. антените от двета страни се монтират еднакво , така , че и от двете стани  H да си е H и  V да си е  V 

2.относно чейновете , ако и двата CH0 CH1 са конгигурирани Tx/Rx няма да има значение кой на коя поляризация , хубаво е да е по нагледно  е , B1 CH0  Tx/Rx >> B2 CH0 Tx/Rx ,  B1 CH1 Tx/Rx >> B2 CH1 Tx/Rx  (лили обратнобез значение)

3. НО(важи двете устройства да са настроени идентично CH0 - Tx , CH1-Rx (или обратно не е от значение важното да е идентично за двата борда)  )   ако чейн CH0 e Tx/ H на борд1  ,на борд2 трябва да е на CH1  Rx /H поляризация , съорветно  CH1 e Rx /V на борд 1  на борд2 трябва да е CH0 Tx/V поляризация ,  . B1  CH0 Tx/H >> B2 CH1 Rx/H  , B1 CH1 Rx/V >> B2 CH0 Tx/V

( дали ще избереш борд1 CH0 да е H и CH1 да е V  няма заначение важно правилото да се спази за борд2  .Ako има нещо неясно пиши на лични ще ти дам тел. и време нп.

"Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен." Алберт Айнщайн

"...една мрежа е толкова добра колкото нейните създатели..." безспорен факт !

• Administrator

Имаше на времето едни карти CMxх дето драйвера им обръщаше чейновето по надписа на платките 😉

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• Administrator
Преди 4 часа, msboy написа:

Попаднах на тази схема на свързване при сглобяване на MikroTik mANT 30dBi и ми направи впечатление че V и H кабелите се слагат на различни чейнове на борда. Не трябва ли и от двете страни на линка да са еднакви т.е вертикалата да е и от двете страни на CH0 а хоризонталата да е на CH1 . Визирам да са на еднакви чейнове вертикалата и хоризонталата и от двете страни. Съответно н асхемата е показано вертикалата от едната страна е на CH0 а от другата страна на CH1 това нормално ли е или аз се бъркам защото всичките ми линкове досега са на принципа че чейновете на вертикалата и хоризонталата трябва да съвпадат и от двете страни.

MikrotikV-H2S.png

Правилно е показано на картинката. Когато имаме изместване на полявизацията с каквито и да е градуси трябва да се съобразим с огледалният образ !