Jump to content

антена на 5GHz


jordan_ruse

Recommended Posts

Здравейте. от извесно време чета разни неща от форума и постигнах "доста" за човек който нищо не разбира от микротик :). Та .... имам 2 стари пс-та с карти на ТП-линк който са a/b/g.  Правих си доста експерименти и стигнах до извода че най удачния вариант е 5гхз-турбо. просто ... трафика който минава /тест на сухо с кабели вместо антени/ е повече от достатъчен. Дойде ред обаче и на антените. Тук работата загрубя. или трябва да си купя, което е най добрия вариант или с подръчни материали да пробвам да си направя. изчетох доста и се спрях на следната антена : http://img88.imageshack.us/img88/8505/obelisk5gmeas.gif

Изглежда лесна за направа а и имам медна ламарина. малко кофти че ще ползвам 2 "секторни" антени, но .... разтоянието е макс 1.5км. ако минат 20мегабита .... ще съм избил рибата ;).

Въпроса ми е следния :

на картинката има дадени размерите на страните. Прочетох обаче че реалния размер е средното сечение на самата ламарина от която е направена антената. На картинката съм отбелязал размерите който смятам че трябва да бъдат за да работи антената нормално. Хора който са правили тази или подобна антена , биха ли споделили правилно ли е това което смятам. Благодаря.

Link to comment
Share on other sites

Размерите си ги остави каквито ги е дал сърбина /свалям му шапка на този човек - много знае за антените/ и обърни внимание на облъчвателя. При тази антена основното е в него. Правил съм я преди време за експеримент. При 1,5 мм. диаметър дължината му е 40,2 мм., а при 1,7 мм. диаметър трябва да е 38,8 мм. Освен това е много важно наклона на антената. В описанието на Добричич е казано какъв трябва да бъде ъгъла. Съществен проблем е и защитаването и от атмосферните условия, защото като се напълни със сняг и всичко отива... Не по-малък проблем е и дъжда. За паяците да не говорим!  :)

И в крайна сметка купената антена си е по-добре!

http://енергия.ею
http://www.e-kak.info/forum/index.php

https://www.youtube.com/channel/UC0hGPWgF79s4JhhXY0Eo4zA

 

Обяснявам само когато ме питат, и то ако съм на кеф!
Поздрави: Евгени LZ3EG

Link to comment
Share on other sites

В последното изречение е истината  :)

Родих се мокър, гладен и гол.Посрещнаха ме с бой, студ и изкуствена храна...От тогава всичко става все по зле...

Link to comment
Share on other sites

Имам 10 тина някъде от тази но за 2,4GHz работят отлично но както казаха edemy2001 - Имал съм много проблеми с влагата...

Link to comment
Share on other sites

здравейте. това са постигнатите резултати : http://img21.imageshack.us/img21/1759/1forumf.jpg

разтоянието е около 600-700метра. малко е знам, но ... просто няма как да се пусне кабел. разбира се пряка видимост.

в началото бяха с 40мм облъчватели а дебелината на телта е 1,72мм. скъсих я заради коментара на edemy2001 за което много му благодаря , до 38.8 . Освен това .... радиото което е клиент .... имаше 2метра кабел до антената /RG213 купуван от anteni.net преди доста време/. махнах го /изместих кутията на друго място/ и сега е с пигтейл .. около 17-18см /RG58/  . резултатите са повече от добри. минаха 42/4 мегабита ... при пинг около 10мс. даже не съм мечтал за толкова. Проблема с влагата измислих как да го реша. ще стане грозно но ще стане. когато съм готов ще постна снимки че ... сега да пиша ей така на изуст ..... . поздрави.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.