Jump to content

mANTBox 19s - залупване

Evgeni

Recommended Posts

Здравейте,

Имам следния проблем:

Монтирал съм mANTBox 15s и съм закачил 13 клиента към нея. Всичко си работеше перфектно докато в един момент явно някой разбирач си е преместил кабела от WAN в LAN порта и се получава проблем.

Въпроса ми е има ли някакъв начин да се разбере кой от клиентите може да е?

Пробвах с изключване и включване на клиентите един по един, но отнема доста време и не е напълно ефективно.

Има ли някакъв начин за предотвратяване на такива проблеми, защото често се случват?

• Administrator
Преди 1 час, Evgeni написа:

Здравейте,

Имам следния проблем:

Монтирал съм mANTBox 15s и съм закачил 13 клиента към нея. Всичко си работеше перфектно докато в един момент явно някой разбирач си е преместил кабела от WAN в LAN порта и се получава проблем.

Въпроса ми е има ли някакъв начин да се разбере кой от клиентите може да е?

Пробвах с изключване и включване на клиентите един по един, но отнема доста време и не е напълно ефективно.

Има ли някакъв начин за предотвратяване на такива проблеми, защото често се случват?

Ако е възможно пуснете през радиото pppoe връзки за всеки клиент. Позволете в крайните безжични устройства само на L2 протоколите пример 8863 , 8864 . Така ще избегните след тях да се случват бъдещи подобни изпълнения от крайните потребители .

• Administrator

Махни отметката Default Forward на безжичния интерфейс.

• Like 1
Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• Administrator
преди 26 минути, 111111 написа:

Махни отметката Default Forward на безжичния интерфейс.

Аз до колкото разбрах безжичните устройства са негови, а след тях имат потребителите рутери, където въртят кабела от WAN в LAN и обратната ! Иначе няма лошо нека пак да си ги изолира .

Edited by JohnTRIVOLTA

• Administrator

ако приложиш последните 3 правила правилно само тоз дето е обърнал рутера няма да има нет

Харесай поста ^^^

Здравейте, ще си експериментирам с 2 антени преди да прилагам каквото и да било.

Иначе се оказа, че никой не е пипал кабела, просто един от абонатите има теленорски Huawei рутер, който незнайно как е започнал да дава DHCP през WAN порта и тъй като и другите абонати са по DHCP и...проблем...

Благодаря ви!

Може да

Преди 13 часа, Evgeni написа:

Здравейте, ще си експериментирам с 2 антени преди да прилагам каквото и да било.

Иначе се оказа, че никой не е пипал кабела, просто един от абонатите има теленорски Huawei рутер, който незнайно как е започнал да дава DHCP през WAN порта и тъй като и другите абонати са по DHCP и...проблем...

Благодаря ви!

Може да го намериш като си направиш един DHCP клиент на съответния интерфейс в mANTBox 15s и по такъв начин ще може да ги намериш и по MAC. Но в дългосрочен план ти препоръчвам да слагаш клиентските антени в рутер режим и по такъв начин ще избягваш такива проблеми.  Аз също имах такива проблеми но като смених клиентските антени да са в рутер мод нещата се оправиха т.е. дори и да си смени кабела проблема не идва до централната машина. А иначе много често ми се е случвало поради бъг в софтуера рутерите да раздават адреси от WAN порта. Успех!

Edited by msboy
  • Like 1

• Administrator

msboy , какво ще рече да го сложи в "рутер режим" ?

Клиентското радио го играе и рутер и раздава в някаква мрежа на етернет интерфейса.

Analog Audio™

• Administrator
преди 7 минути, master написа:

Клиентското радио го играе и рутер и раздава в някаква мрежа на етернет интерфейса.

Предполагах , че се дистрибутират публични адреси от питащият, което преполага някакъв центарлен рутер и L2 бекбон до клиентите .

• Administrator
Преди 3 часа, msboy написа:

Може да го намериш като си направиш един DHCP клиент на съответния интерфейс в mANTBox 15s и по такъв начин ще може да ги намериш и по MAC. Но в дългосрочен план ти препоръчвам да слагаш клиентските антени в рутер режим и по такъв начин ще избягваш такива проблеми.  Аз също имах такива проблеми но като смених клиентските антени да са в рутер мод нещата се оправиха т.е. дори и да си смени кабела проблема не идва до централната машина. А иначе много често ми се е случвало поради бъг в софтуера рутерите да раздават адреси от WAN порта. Успех!

Може и без такива мъки като на главния DHCP се сложи известие

/ip dhcp-server alert
add disabled=no interface=bridge-clients

Кофтито е че виждаш ЛАН интерфейсния МАК адрес не този който знаеш на WAN интерфейса, и трябва да налучкваш.

затова дропваш препращането на безжичния интерфейс и дропваш DHCP заявки в АР бриджа насочени не на където трябва

Харесай поста ^^^

Преди 5 часа, JohnTRIVOLTA написа:

msboy , какво ще рече да го сложи в "рутер режим" ?

В режим клиент-рутер (клиентската антена да играе ролята на рутер) а не в режим bridge.  По горе Master цитира и визира същото.