Jump to content

Детектор на лъжата в ТВ шоу заблуждавал-ЦЕНАТА НА ИСТИНАТА


Lacho

Recommended Posts

http://dnes.dir.bg/2009/09/28/news5140509.html

Детектор на лъжата в ТВ шоу заблуждавалБългарската полиграфска асоциация се обяви против начина на използване на детектор на лъжата в предаването "Цената на истината" по Нова телевизия и заяви, че резултатите са неверни.

През последните няколко седмици в предаването “Цената на истината” се

декларира използването на детектора на лъжата при определяне истинността на твърденията на участниците в предаването. Имайки предвид над 100 г. история на използване на полиграфа и проведените изследвания за потвърждаване на неговата научна достоверност, трябва да заявим категорично, че афишираните полиграфски практики във въпросното предаване не отговарят на нито едно от утвърдените методологични изисквания. Смятаме, че това дискредитира самия метод и го представя в нереална светлина пред зрителите, участниците и продуцентите на предаването", се казва в изявлението, изпратено до Дир.бг.

"Сериозното отклоняване от стандартизираните процедури, които

наблюдаваме в предаването, неминуемо води до недостоверни резултати, неверни заключения и откровени заблуди. Така например, не съществуват научно обосновани тестови формати, съдържащи 50 релевантни въпроса, както се заявява всеки път от водещия на предаването. Недопустимо, е също така, да се формулират въпроси, описващи чувства, очаквания, мисловни хипотези и допускания, които представляват повече от половината въпроси. При по-детайлен анализ могат да бъдат посочени и редица други примери за некоректно и неетично практикуване на метода", категорични са психолозите, експерти по детектор на лъжата, които в голямата си част са бивши служители на Института по психология на МВР.

От асоциацията уточняват, че изявлението им не е насочено срещу предаването и неговите "развлекателни и комерсиални цели".

"Но смятаме за свое професионално задължение да информираме обществеността за истината за използването на полиграфа в “Цената на истината”, казват експертите.

Според тях доверието в полиграфския метод в България е градено години наред чрез прецизността и етиката в работата, а не върху "манипулацията и шоу ефекта".

"Асоциацията обединява специалистите, работещи с детектора на лъжата от държавния и частния сектор в България. В нашата дейност ние се придържаме към утвърдени стандарти и правила, които гарантират надеждността и точността на резултатите", се казва още в изявлението.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.