Jump to content

Защита от гръмотевици


Октодиан

Recommended Posts

Здравейте някой  дали има монтиран от въпросните предпазители от гръмотевици на станциите си и дали вършат работа ?

Tower_Chuck-1.jpg.a5ea67129c81ad249cb3cb6b2794a3b9.jpgTower-sideflash-dissipater.jpg.2104c369a8d0452283cd9b3db5212dca.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Нямам личен опит с тях но има логика в използването им,  по принцип острите предмети по - добре привличат и отдават високоволтови разряди. Защитата около това съоръжение ще е по - добра, и е добре да се ползва ако това е най - високата точка в района. Но дори и да ги сложи човек ако не е правилно опроводена и заземена кулата може да има и голяма вреда :) .

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Преди няколко години по панаирите срещнах така наречените гръмотводи с изпреварващо действие http://elkom-vmv.bg/product_details.php?p_id=5259 

но е хубаво да се попрочете http://euroengineeringbg.com/files/for-and-against-lightning-conductor.pdf

 

“Ако Ви бъде предложено закупуването на активни мълниеприемници от Р.Турция на съмнително ниска цена, бъдете внимателни! Това могат да бъдат активни мълниеприемници с радиоактивен изотоп, които в Р. Турция се снемат от употреба!!!! Вие трябва да знаете и това, че ако закупите или използвате изделие, в което са монтирани радоиактивни материали, Ви е необходимо специално разрешение. В противен случай, подлежите на много сериозни санкций!!!

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много сложни неща виждам. В Ей и ес Гълъбово на кота 105метра на тераса 6 на 6 метра на четерите ъгъла има по 3 метрови арматурни железа с диаметър 10 милиметра- и това е. От 2010 г. има антени UBNT и няма повредена до момента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То това не е гаранция :) Дано да не се случва но практиката показва, че не винаги пада на най-високата точка. Миналото лято пряко попадение на 8 етажен блок, а до него е 16 етажен. Цяло чудо, че само заби един PowerBeam. Teзи с изпреварващо действие които Велин е посочил са едни от читавите в този ценови клас. И все пак силно зависи какво има след тях до земята. Масово са с алуминиева жица която определено е слаба ако държиш да е всичко както трябва. Не случайно мобилните, а и ние слагаме шини но си е по-трудно за монтаж.

Аз лично не бих сложил тези от първата снимка особено ако има антени с кръгова диаграма.

Analog Audio™

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Така само да уточня, това което аз видях като разлика , предимството на гръмоотводите с изпреварващо действие е , че повишават радиуса на защита на самото съоръжение като посрещат първи разряда. Това колко е добре всеки сам да предцени, според мен ако има колкото по - далеч падат гръмотевиците толкова е по - безопасно за техниката, ако става дума за някакво жире или пилон което е самотно няма смисъл да се слага с изпреварващо действие. А относно турските в статията стана ясно, че стари модели които са с някакви радиоактивни изотопи правят  постоянна  йонизация и привличат всички гръмотевици.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-важно е доброто заземяване на гръмоотвода. Той отнема статичното електричесво и йонизацията, в форма на конус около себе си, при което създава голямо съпротивление за гърма и разсейките му. Имам на едно място 3 бр. Локо М5 на 2 гъмоотвода, върху кметство-8м. високо, падал е гръм, не един, на 50 м. и работят с години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Веднъж гръмотевичната буря ме завари на върха да работя по релейките. 2 секунди преди гръмотевицата се чува нещо като "брум" но с по висока честота - трептят гръмоотводите и цялата конструкция, след това утихват и мълнията пада някъде близо. Гръмоотводите бяха стърчащи заострени прътове.

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

donioi е много прав и е обяснил принципа на действие. Най-важното е доброто заземяване(ниското съпротивление при коловете и до приемника и то без сол!!!). По този начин "качваме" земята на покрива и в повечето случаи избягваме попадението, защото сме разредили статичния заряд още преди да е станал толкова голям за да "прескочи" искрата

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 13 часа, master написа:

Въпреки всичко като падне в страни лановете пак са уязвими.

Лановете страдат от индуцирано напрежение в самия кабел, това е съвсем друг ефект. Тях с гръмоотводи не можеш да ги пазиш, има си защити.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.