Jump to content
  • 0

Въпрос за дабъл НАТ


dimitrow

Въпрос

Здравейте,

 

Абсолютно начинаещ съм в света на Mikrotik и мрежите като цяло, но ми се налага да направя нещо далеч по-сложно от моите познания. Ситуацията е следната :

В офис структурата на входа имам следната ситуация - Mikrotik, управляван от доставчика на интернет, а след него Mikrotik RouterBoard 951G-2HnD, управляван от нас. Целта е да се направи двойно пренасочване на порт - веднъж от първия микротик към същия порт на втория Микротик, а след това от втория микротик към специфичен порт и ип от вътрешната мрежа. Искаме да го направим така, за да можем да отваряме/затваряме въпросния порт от управлявания от нас Микротик, когато се налага.

Вторият рутер работи с localbridge м/у двата порта - входа и изхода.

В крайна сметка трябва да се получи следното:
Реално_IP:PORT1 - IP_на_2ри_Микротик:PORT1 - IP_от_Организацията:PORT2

В момента доставчика на интернет е пренасочил PORT1 към същия порт на IP-то на втория Микротик, което незнам доколко е правилно и какво да правя аз след това във втория рутер? Опитах да сложа dstnat към желания от мен адрес и порт, но без успех.

Питането ми е какво трябва да се настрой в първия и втория рутер? Дано съм успял да обясня правилно, така че да ме разберете.

 

Благодаря предварително

Редактирано от dimitrow
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 отговор на този въпрос

Recommended Posts

  • 0

Вторият рутер използваш ли го за NAT и Firewall, че поне аз не разбирам от написаното. Ако го използваш приемаме следната конфигурация: ether1 интерфейса е свързан с рутера на доставчика ти, а ether2-ether5 и wlan1 са сложени в bridge и са локалната ти мрежа. В такъв случай задаваш на ether1 статичен адрес от LAN мрежата на рутера на доставчика ти като например 192.168.46.5 и в IP Routes си задаваш Default Gateway за 0.0.0.0/0 /всяка мрежа с всяка маска/ например 192.168.46.1. Адресите са примерни и трябва да ги замениш в съответствие с конфигурацията на рутера на доставчика ти. След това доставчика трябва да ти пренасочи желаният порт, например 5900 към ether1 IP адреса на твоят рутер, в моят пример към 192.168.46.5. После ти в IP->Firewall->NAT трябва да си създадеш dst-nat правило, което пренасочва порт 5900 към например 192.168.153.21 (адреса е примерен, приемаме, че твоята LAN мрежа е 192.168.153.0/24). Последна стъпка е да разрешиш dst-nat трафика във Forward chain, може изцяло, може и само за конкретният порт. Така чрез включване и изключване на dst-nat правилото в твоят рутер ще можеш да контролираш кога да е достъпен ресурса от вън.

Редактирано от ilko-gd
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.