Jump to content

Искане на информация от Комисията за регулиране на съобщенията


Recommended Posts

Здравейте колеги ,получихте ли такъв имейл :

Приложено Ви изпращам искане на информация, необходима на Комисията за регулиране на съобщенията

за изграждане на национална система за измерване на качеството на услугите за достъп до интернет,

предоставяни на крайни потребители чрез фиксирани и мобилни мрежи.

Моля, исканата информация да бъде представена в срок до 30 ноември 2018 г

 

Какво трябва да им се предоставя като  инфо.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямаше ли прикачени файлове в писмото?

Искат една табличка с твоите мрежи и номера на Автономната система, през която излизат (се рутират).

Редактирано от hgd
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

1. който няма сосбтвена ASN, си споделя коя подмрежа е рутирана към него

 

2  . ..посочите ASN на всяка подмрежа, и 3.   и собственика на ASN-то по ЕИК на фирмата му

 

 

Off Topic

ДО

ПРЕДПРИЯТИЯТА, УВЕДОМИЛИ КРС ЗА

ПРЕДОСТАВЯНЕ НА УСЛУГАТА ДОСТЪП ДО ИНТЕРНЕТ

(Приложение 1)

 

 

Относно:   Искане на информация във връзка с изпълнение на надзорните функции на Комисията за регулиране на съобщенията по чл. 5 от Регламент (ЕС) 2015/2120 относно достъпа до отворен интернет

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

 

Съгласно чл. 4, пар. 4 от Регламент (ЕС) 2015/2120 относно достъпа до отворен интернет[1], националните регулаторни органи (НРО) трябва да следят, чрез подходящ механизъм за наблюдение, съответствието между действителните показатели на услугата за достъп до интернет относно скоростта или други параметри за качество и показателите за тези параметри, обявени от доставчиците на услуги за достъп до интернет в съответствие с чл. 4, пар. 1, букви „а” до „г” от този регламент, като разминаването между тези показатели се счита за несъответствие за целите на задействане на средствата за правна защита, с които разполага потребителят в съответствие на националното право.

По тази причина, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС, комисията) започна проучване на възможностите за изграждане на национална система за измерване на качеството на услугите за достъп до интернет, предоставяни на крайни потребители чрез фиксирани и мобилни мрежи (Платформа) с оглед изготвяне на техническо задание и провеждане на процедура за възлагане в съответствие със Закона за обществените поръчки.

Платформата ще използва софтуерните приложения с отворен код, разработени в съответствие с техническо задание, публикувано в обявената конкурсна процедура[2] за възлагане на изграждането на „Инструмент за измерване на неутралността на мрежата” (Инструмент) на Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (ОЕРЕС), които в съответствие със сключения договор с избрания изпълнител се очаква да бъдат публично достъпни най-късно до края на 2019 г. Техническото задание е съобразено с приетите от ОЕРЕС Методология за регулаторна оценка на неутралността на мрежата (документ BoR (17) 178[3]) и Спецификация на инструмента за измерване на неутралността на мрежата (документ BoR (17) 179”[4]). Посочените документи препоръчват в механизмите на НРО да се използва LMAP[5] архитектура в съответствие с документите на LMAP работната група[6] на IETF[7], което е съобразено и в техническото задание за Инструмента.

Предвижда се Платформата на КРС също да бъде изградена в LMAP архитектура, в която измерващият сървър (measurement peer) следва да е разположен във възможно най-голяма близост и да е свързан към точка на национален пиъринг (IXP[8]), в която може да бъде осигурен най-пълен обмен на трафик и най-добра свързаност. Целта е на всички крайни потребители на услуги за достъп до интернет, предоставяни чрез фиксирани и чрез мобилни мрежи, да бъде осигурена възможност за достъп до измерващия сървър на предприетите от тях сесии за измерване на параметрите за качество, които са предвидени в Платформата, независимо от доставчика и неговото географско местоположение.

В съответствие с изложеното КРС направи проучване на свързаността към българските IXP точки за обмен на трафик чрез пиъринг от страна на българските доставчици на интернет услуги, по-конкретно в Bulgarian Internet eXchange (BIX[9]), NetIX[10] и Balkan Internet Exchange (B-IX)[11], както и на регистрираните номера на техни автономни системи (ASN[12]). За Вашето предприятие не бе открит регистриран ASN. По тази причина ни е необходима информация, въз основа на която да бъде направен анализ и оценка дали и в каква степен разполагането на измерващия сървър в някоя от посочените три IXP точки ще осигури на всички крайни потребители в България, ползващи достъп до интернет чрез фиксирани и чрез мобилни мрежи, възможности за обмен на трафик с измерващия сървър и, съответно, за измерване на качеството на услугите в съответствие с избраните от КРС параметри. Заключенията от анализа ще се използват при изготвянето на техническото задание за националната система за измерване на КРС, която ще служи за механизъм за наблюдение в съответствие с чл. 4, пар. 4 от Регламент (ЕС) 2015/2120.

Във връзка с гореизложеното с протоколно решение № 5 от 15.11.2018 г. КРС одобри искане за предоставяне следната информация:

 

  1. Имате ли регистриран номер(а) на автономна система (ASN)  за IP мрежата(ите), чрез които предоставяте услуги за достъп до интернет на крайни потребители? Ако да, моля посочете съответния ASN.

 

  1. Какво адресното пространство (включително маска и префикс в съответствие с RFC1930[13] или използвана CIDR стратегия за агрегиране в съответствие с RFC1519[14]) използвате във всяка от Вашите IP под-мрежи, като посочите и номерът на автономната система (ASN), в която всяка от тези подмрежи се обслужва технически по отношение на маршрутизирането в съответствие с използвания IP протокол (IPv4 или IPv6).

 

  1. Посочете българският интернет доставчик от по-горно ниво, на чието име е регистриран всеки ASN по т. 2, като имате предвид доставчиците на достъп до интернет и техните единни идентификационни кодове (ЕИК), посочени в Приложение № 2 към настоящото електронно съобщение.

 

Информацията по т. 2 и т. 3 следва да бъде представена в следната таблица:

 

Подмрежа

ASN на мрежа на български интернет доставчик, в която всяка от Вашите подмрежи се обслужва по отношение на маршрутизацията

Български интернет доставчик, на името на който е регистриран съответният ASN

Наименование

ЕИК

(1)

(2)

(3)

(4)

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИМЕРНО ПОПЪЛВАНЕ:

46.10.16.0/21

AS1321

Авангардни мрежи и услуги ООД

832041656

 

Исканата информация следва да бъде представена в срок до 30 ноември 2018 г. на e-mail адрес: sruseva AT crc bg, с копие до sdimitrova AT crc bg.

Съгласно чл. 40, ал. 4 от ЗЕС следва изрично да определите дали и коя част от представената от Вас информация представлява търговска тайна.

 

 

 

С уважение,

 

 

Никола Колев

За Председател на КРС

 

 

Съгласувано с:

 

 

Кристина Хитрова,

Главен секретар на КРС

 

 

Цветелина Севлиевска,

директор на дирекция ТР

 

Изготвил:

 

 

Стефка Русева,

държавен експерт в дирекция ТР

 

[1] Регламент (ЕС) 2015/2120 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година за определяне на мерки относно достъпа до отворен интернет и за изменение на Директива 2002/22/ЕО относно универсалната услуга и правата на потребителите във връзка с електронните съобщителни мрежи и услуги и на Регламент (ЕС) № 531/2012 относно роуминга в обществени мобилни съобщителни мрежи в рамките на Съюза, ОВ L310, 26.11.2015 г.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN-BG/TXT/?qid=1542361711855&uri=CELEX:32015R2120&from=EN

[5] Large-Scale Measurement of Broadband Performance

[7] Internet Engineering Task Force

[8] Internet eXchange Point

[12] Autonomous System Number

[13] RFC1930: Guidelines for creation, selection, and registration of an Autonomous System (AS)

[14] RFC1519: Classless Inter-Domain Routing (CIDR): аn Address Assignment and Aggregation Strategy

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Тез до сега не можаха ли да съберат данни, та на час по лъжичка.

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.