Jump to content

Въпрос относно Antenna Gain и TX Power Regulations


MuXaSta

Recommended Posts

Здравейте! Първо да кажа, че съм абсолютен любител.

Доста прочетох по темата, искам да задам въпроса тук и на специалисти.

До колкото разбрах, за външно излчъване максималната допустима сила е 1000 mW или 30 dbM

Другото нещо, което разбрах е, че когато събереш мощността на излчъвателя в единица dbM с усилването на антената в Dbi и извадиш загубите по кабела получената стойност е в dbM и не трябва да е по-голяма от 30.

Така сега поне до колкото успях да схвана, при безжичните устройства от типа на SXT (например Sextant 2g )  има антена усилваща 18 dbi  и бизжичен излъчвател 30 dbm. При положение, че тук антената е вградена, загубите ги смятам за 0. Тоест имаме 30+18 = 48. Тоест с 18 единици над допустимата норма.

От тук следват въпросите

 1. При опит за ръчно регулиране на TX Power, забелязвам че има величина Real TX Power и Total Tx Power, като Total TX Power винаги е с 3 единици нагоре. Според мен би трябвало да ме вълнува Real TxPower, но не съм сигурен.

2. При настройките през winbox-а има опция за Antenna Gain, която по подразбиране е 0.

В микротик уикито за този параметър е записано следното:

antenna-gain (integer [0..4294967295]; Default: 0) Antenna gain in dBi, used to calculate maximum transmit power according to country regulations.

Тук честно казано се обърках още повече. Това, което прочетох из нета е, че тази стойност е обратно пропорционална на мощността на усилване на антената. Тоест колкото е по-голяма тази стойност, толкова по-малко излъчва антената. Но това не ми звучи логично.Аз бях останал с впечатлението, че от тук може да се регулира усилването на антената. В случая със 18 dbi-яския Sextant там според мен би трябвало да маже да се въвеждат стойности от 0 до 18 например.

Ако някой може да съдейства с пояснения, мола да помогне, защото аз съвсем се омотах вече.

Благодаря предварително!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

на кратко

Real TX Power е мощността от едната верига(chain)

Total Tx Power е мощноста от двете вериги заедно

Пример:
Две вериги, всяка от който е по 100 mW или 20 dbm
като се сумират общата мощност е 100 mW + 100 mW = 200 mW = 23 dbm
и ето от къде се появи разликата от 3 dbm.

Параметъра antenna-gain както си цитирал e само за калкулиране каква мощност трябва да има на изхода на предавателя, като се отчете усилването на антената, за да не нарушиш регулациията за eквивалентнo излъчената изотропна мощност(e.i.r.p)

Ако e.i.r.p не трябва да превишава 30 dbm. a ти имаш антена с усилване 18 dbi, то за да не нарушиш регулацията, мощността в изхода на предавателя не трябва да бъде по висока от 12 dbm.
Тези сметки са груби(без отчитане на внесените загуби на енергия от конекторите и фидера).

Поздрави!

Редактирано от slevin
  • Харесай 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Тоест трябва да гледам стойността на Totall Tx Power, нея да я събера с Antenna Gain и полученото не трябва да превишава 30, така ли излиза?

А другото, което разбрах е, че ако се остави полето Antenna Gain на 0, се лъчи максимално. А примерно ако е 1, се усилва на 1 dbI.  Може и да греша.

Освен това,  при SXT-тата ( излъчвател и антена) реално има ли загуби от към конектори и кабели? Аз до колкото разбрах излчъвателят и антената са на едно или греша?

И още един въпрос само- четох, че ограниченията за за нашите ширини за външен излъчвател са 30 dbm. Ако е мощността е по-висока това на здарвето на хората ли пречи, или по-скоро целта е да не се пренасища ефирът?

Благодаря предварително за отговора!

Редактирано от MuXaSta
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здравей,

Правиш една основна грешка: антената не излъчва, тя само усилва сигнала, като характеристиките на усилването се дават от производителя и са фиксирани (немогат да се променят). Излъчва активната техника (в примера на sextant-a, излъчва радио интерфейса на рутерборда). 
Ограниченията са за държави и честоти. за България: 
2400 – 2483,5 MHz  / системи за широколентов пренос на данни / еквивалентна изотропно излъчена мощност 100 mW
5150 – 5350 MHz / системи за широколентов пренос на данни / максимална стойност на средната еквивалентна изотропно излъчена мощност 200 mW
5470 – 5725 MHz / системи за широколентов пренос на данни / максимална стойност на средната еквивалентна изотропно излъчена мощност 1 W

antenna-gain е единствено за изчисляване на излъчването на радиото, т.е. ако на "Frequency Mode" избереш regulatory-domain, на "Country" Bulgaria, и antenna-gain 18 , и в зависимост от избраната честота, софтуера ще изчисли и сетне максималното позволено излъчване.

Редактирано от ushoplias
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 4 часа, ushoplias написа:

Правиш една основна грешка: антената не излъчва, тя само усилва сигнала, като характеристиките на усилването се дават от производителя и са фиксирани (немогат да се променят). Излъчва активната техника (в примера на sextant-a, излъчва радио интерфейса на рутерборда). 
Ограниченията са за държави и честоти. за България: 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Антена

"

Характеристики на антените[редактиране | редактиране на кода]

Всяка антена може да работи в режими на предаване и приемане. И в двата режима антената се характеризира с насочени, поляризационни и фазови свойства и с входен импеданс. Към основните характеристики и параметри, описващи тези свойства, се отнасят:

  • Лента на пропускане (максимална и минимална работна честота)
  • поляризация
  • Входен импеданс и коефициент на стоящата вълна
  • Диаграма на насоченост
  • Коефициент на насоченост
  • Коефициент на усилване
  • Фазова диаграма
  • Коефициент на полезно действие
  • Максимална отдавана мощност   "
  • " Антената е радиотехническо устройство за преобразуване на електромагнитни вълни от радиочестотния диапазон в електрически ток и обратно, което се използва за излъчване и приемане на сигнали. Формата, размерите и конструкцията на антените са разнообразни и зависят от дължината на вълната на излъчваните и приеманите сигнали и от предназначението на антената. Най-общо антената може да е изпълнена като отрязък от метален проводник или комбинация от такива проводници, метални рупори, отразяващи метални огледала с различна форма, вълноводи с метални стени, в които са изрязани процепи и други. Ако антената се постави в електромагнитно поле, то индуцира променлив ток в антената и електродвижеща сила между контактите, т.е. тя е пасивно устройство. "
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.