Jump to content
 • Optionally enter a message with your report.

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • bgtelekom
   By bgtelekom
   Здравейте,
   Имам един доста конкретен въпрос и по - точно какъв е метода за разрешаване на въпросният проблем. Все още съм начинаещ и не разбирам напълно функционалността на микротик тунелите и pptp връзката.
   Случаят е следният: Имаме един рутер в София(централният рутер) с публично IP (примерно 90.90.90.90), а вторият е в Казанлък с интернет от доставчик, който отказва да даде статично IP на рутера и той е по DHCP. В цялата мрежа са вързани голям брой рутери от различни градове с различни доставчици. На този втори рутер има вързан DVR с камери. Задачата е да свържем този рутер в Казанлък с този в София, за да могат да се гледат камерите от София. 
   Вероятно ще трябва да стане с DDNS понеже не мога да задам статично IP. 
   Бих бил много благодарен, ако разбера стъпките как трябва да се случи това! Благодаря предварително!
    
   С уважение,
   Борис Недялков.
  • msboy
   By msboy
   В петък ми се случи нещо което не бях го виждал никога. Проблема се прояви към 13 часа след обяд след като потребителите започнаха да ми звънят че компютрите им работят изключително бавно, мудно и че нямат интернет. Казах си това е единичен случай и сигурно има вирус или нещо подобно но след като ми се обади 5 пореден потребител си казах че става нещо.  Първата ми работа беше да вляза в Микротика RB750 ( мрежата е от около 50 компютъра) с Winbox но не успях. После пуснах пинг към микротика и видят че има много загуби и времената бяха около 120ms. Опитах с Putty -telnet влязох с 300 зора и забелязах че Микротика работи на 100% визирам CPU-то. Проверих кое заема толкова много ресурси и установих че е firewall-а. Изключих всички правила от firewalla но проблема продължаи. Видях че има някакъв странен трафик upload (в порядъка на 2 мегабита) от всички компютри в мрежата към микротика . Всички компютри в мрежата работеха на 98%  натоварване на процесора. Изваждам кабела за нета от произволен компютър в мрежата и натоварването пада на нормалното. Сканирах за вируси с Norton Antvirus но той показа че няма вируси. С команда torch  в микротика забелязах че има странни IP та във вътрешната мрежа подобни на 169.111.232.233. В ip-dhcp-alerts в микротика добавих валидния сървър и се установи че в мрежата има друг dhcp който раздава ip-та. Виждах мак адреса на сървъра но не знаех къде е в мрежата !!???. След половин час размисли се сетих че в мрежата на едно място бях поставил TP-LINK 740N за безжичен интернет на една зала. Отидох да проверя въпросния ТП-ЛИНК и видях от долната му страна че мак адреса съответства на мак адреса който ми показваше в микротика като конфликт. Включих тп-линка към лаптоп и видях че всички настройки са си наред  но нещо го беше провокирало да раздава на WAN порта си ip-та (което не е нормално) и по някакъв начин да провокира всички !! компютри в мрежата да генерират трафик към микротика и всичко да се бави  да забива и да няма и интернет.  Изкарвам кабела от WAN порта всичко се оправя вкарвам всичко се срива УНИКАЛНО ПРОСТО. След 30 минути тестове установих как мога да го провокирам въпросния тп-линк да го прави това нещо но няма да го споделя тук поради съображения против злонамерени хора. Мисля си ами ако мрежата е по голяма да кажем от порядъка на 200 компютъра  в един квартал примерно как ще може да се диагностира и да се намери въпросния потребител който примерно да го е направил нарочно ??. Реших да го споделя за да се знае. И от кога им пиша на тези от Микротик да направят отделен таб на пппое връзките да има регистър на мак адресите от които е влизал въпросния потребител (подобно на ip -hotspot- cookies). 
  • msboy
   By msboy
   Първата снимка е от преди 3 години и изобразява в какво състояние беше линка. А на втората се вижда в какво състояние е сега. Видимо няма повреда по фидери и облъчватели. И от двете страни конфигурацията е следната 90 см. пасат антени, облъчватели с двойна поляризация, фидер по 1 метър дълъг, Микротик RB711G-5HnD сложен в алуминиева кутия. Разстоянието е 18 км.  Пробвах със смяна на честотата но няма промяна. И имам чувството че след всеки месец нивата се увеличават и стигам до извода че всички компоненти трябва да се подменят ли ?


  • master
   By master
   Здравейте, спешно ми се наложи да махна суич след Rb поради повреда но нямах наличен в себе си и импровизирах тъй като беше въпрос на минути. Чрез мастер порт функцията ползвам един от свободните портове на Rb.
   Четох после из нета и се зачудих дали е по-добре от бриджа.
   До колкото разбрах - Да.
   Вие какво мислите?
  • Semoff
   By Semoff
   Продавам малко чаркалаци които са свалени от употреба:

   1) ZCom (AG-623Ь) - http://english.zcom....el/AG-623C.aspx 30 лв.
   2) Tonze (PC-686X) - http://www.navextrem...html?Itemid=568 50 лв.
   3) Tonze (PC-684X) - Не намерих нормален линк в нет за това 30 лв.
   4) 4 бр. Linksys PAP2T-U - В перфектно състояние, външно и вътрешно 50 лв. бройката (ако се вземат пакет, досавката е за моя сетка)
   6) Скенер BENQ 5550 - Цена 25 лв. (Перфектно си работи, нямам CD с драйвери, сменям го понеже си взех HP скенер)
   7) 2x1G (DDR 400 ECC REG DIM) - такава - 140 лв. за двете общо


   Намират се във Варна.
   Контакти или на ЛС или на 0878/859768

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.