Jump to content

Кренвирши - Не ги яжте!


¤ DJ69 ¤ (ツ) ¤

Recommended Posts

Този "деликатес" е много популярен в България, но и навсякъде по света. Няма начин да не сте ги яли поне веднъж, дори да сте най-големият диетолог, вегетарианец или културист. Искам да ви убедя, че е по добре да ядете кучешка храна или Уискас отколкото тези боклуци. И мисля, че ако прочетете тази тема докрай ще се убедите.Българските кренвирши са пълни с л***а с извинение, а тези от страните от ЕС са малко по-добри, защото се спазва хигиенна инспекция, но като цяло също не са за препоръчване. Това са извадки от други форуми. Доста са показателни и са 100% истина!

- "Месото" в кренвиршите е всъщност пилешки крака с ноктите, пера, човки, гадни мазни кожи, трътки и много кокали"

Скоро имах и удоволствието да получа още прясна информация от кухнята.Става въпрос за едно момче,което доста ентусиазирано започва работа в цехче на една от фирмичките ,където се правят въпросните изделия! Момчето,обясняваше как "суровината"(разбирай изброените по-горе неща) пристига в кашони,а неговата работа била да ги мята в мелачката.Пича започва да ги вади и да ги пуска,докато не се появява една лелка и започва да го навиква защо бави работния процес,ами не мята всичко заедно с кашоните... Така,че може да се,радваш ако въобще става въпрос за соя!На времето колега беше писал: "Ножовете,които мелят се въртят с такива обороти,че и труп увит в родопско одеало да пуснат,следа няма да остане от него" Е,явно не на всички им е толкова модерна и бързооборотна техниката,понеже навремето,когато все още се лъжех да ям по някой кренвирш,съм намирал и перо, и нокът, и...

- Машината дето меле всичко се нарича кутер и хич не е модерна представлява една огромна тава с дупка отдолу в която минава оста на един масивен двуостър нож като перка . Всичката помия се изсипва в тоа нещо захлюпва се с капак и ножовете започват да е въртят със 17000оборота в минута или нещо такова вече не си спомням от санитарната експертиза като със самото въртене загряват субстанцията до такава степен ,че няма никаква нужда от термични обработи на по-късен етап . После това нещо дето прилича на каша по-скоро се смесва със сол , консерванти , оцветители , подправки и нитрати и мноооооооого вода . Нитратите се слагат за да задърцат водата в субстрата , после се пълни в наилонови черва и отива на тезгяха . Където доволните купувачи с течащи лиги си купуват тоз кулинарен шедьовър - боже дори кучето си не бих хранил с това .

- 10 Химичени елемента от Групата не "Е" (което не значи, че са Европейки или нещо от сорта).

Зачитам:

Стабилизитор 2 вида е450 и е451, ако единия изпусне, другия да стабилизира!

Сгъстител е407а (бета версия по-късно)

Антиоксидант е316 (да неутрализира токсините на предните 3)

Овкусител е621 (е чеки малко, нали има месо и сланина, какво ще ми го овкусявате, на карамел ли ще го правите ?)

Регулатор на киленост: е261 и е326 (ако единия не може да регулира, другия да успее, както при стабилизаторите)

Оцветител е120 и натриев нитрит е250.Не съм химик, ама тия кренвирши освен продукта Е съдържат само малко месо и сланина и следва изреждане на Е-та!e450/451 - Безвредни в малки количевстра, ако се приемат в голямо количевство може да преобърнат калциевия/фосфатния баланс.

е407 - канцерогенно действие!

е316 - канцерогенно действие!

е621 - странични ефекти при астматици и малки деца.

е261 - трябва да се избягва от хора с намалена функционалност на бъбрека.

е326 - малки деца с алергия към лактозата, могат да покажат странични ефекти.

е120 - red colour; made from INSECTS; rarely used; the HASCG recommends to avoid it.

e250 - доста странични ефекти, само ще спомена, че е забранен в доста страни

Добът апетит :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакаме "Стара Планина". Някой знае ли в София в кои магазини се предлагат от новите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Кренвиршите от месо, с качество, гарантирано от новия държавен стандарт „Стара планина”, засега се продават само в една верига магазини в столицата. Това показа проверка на „Монитор”

Засега марката, която гарантира, че продуктът е от месо, може да бъде открита само в столичната верига „Фантастико”.

Врачанската фирма „Лалов и Вачев“, известна с марката си „Майстор Цветко“, е първата, която официално пусна на пазара продукти от истинско месо с лого „ Стара планина“.

Фирмата ни първа успя да предложи на пазара качествените продукти заради добрата организация, която създадохме и благодарение на целия екип. Това заявиха за „Монитор” от врачанската фирма. Появата на качествени колбаси се очакваше към средата на септември.

Продуктите, приготвени по новия стандарт, ще са отделени на самостоятелен щанд и ще са доста по-скъпи, но за сметка на това и много качествени, увериха ни от управата на магазина.За истински шпеков салам ще трябва да приготвим 13-14 лева,

за малотрайните колбаси ще броим по 3 лева за 300 грама. Сред тях са например добре познатият колбас „Камчия”, наденицата с новото лого ще струва 10-11 лева, а  кренвиршите ще са около 9 лева.

От фирмата производител ни увериха, че интересът към новите продукти е огромен и се надяват до края на седмицата да имат сделки с много други хипермаркети. Най-вероятно през това време другите фирми ще следят как вървят продажбите на месните стоки с лого „Стара планина” и ще решат дали да ги предлагат.

В момента 11 фирми са одобрени да произвеждат продукти с марката „Стара планина”, събщиха за „Монитор” от Националната ветеринарномедицинска служба. Общо 23 пък са месарите, които са поискали да правят такива колбаси. Всеки един от одобрените първо пуска пробна партида, която специална комисия проверява дали са спазени изискванията за производство. Едва тогава фирмите могат да сложат логото „Стара планина”, което е изработено от Асоциацията на месопреработвателите.

В новите продуктиняма да се позволява влагането на соеви протеини,

субпродукти като машинно обезкостено месо, както и кожички и кости. В кебапчетата и кюфтетата по новия стандарт ще е позволено да се слагат само месо и сланина. Няма да се прибавят оцветители, а разрешените добавки са само регулатори на киселинността, антиоксиданти и сол.

Варено-пушените малотрайни колбаси, включени в стандартите пък като кренвирши, наденица и салами, ще се правят също само от месо.

Съдържанието на истинския кренвирш ще е само говеждо и свинско с ограничение за тлъстинната тъкан, сол, фосфати, захари и подправки, се посочва в стандарта."

Не им вярвам аз на тия ... щом не е задължителен и така намалиха контролните органи ....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе три дни обикаляме с колегите,ама тц... няма никъде такива продукти,а във Фантастико не са получавали според момчетата там

Radio Transmision Systems

www.rts-bg.com / ispot.bg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 месеца по-късно ...

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.