Jump to content
blajko

Избор на рутер

Recommended Posts

blajko

Здравейте,

моля ви за съвет относно избор на рутер. Трябва да покрия хижа със 100 места, колебая се между два рутера единия е RB962UiGS-5HacT2HnT, а другия е RB760iGS. В последствие ще се слагат аксес пойт, но понеже сега е в ремонт това не е необходимо. Питането ми е понеже първия рутер е с по-малко рам и процесор, дали в даден момент ще може да поеме толкова устройства наведнъж. От друга страна вградената антена на първия е по-мощна от тези на аксес поинта 29 dbm срещу 26 dbm. Така или иначе сега трябва да взема или първия рутер или втория с един аксес пойнт.

Share this post


Link to post
Share on other sites
samyil

1. Отговор на основния въпрос, за RAM и CPU: - тъй като е хижа, а 100 места хич не са малко, да примем, че имаш повече антени както и ще стане на по късен етап и имаш реално 50 потребителя. В тази ситуация  без някакъв HOTSPOT дори и свободен достъп без парола но поне с ограничение в скороста няма да се получи добре. Защото по пътя на логиката до хижата няма да има гигабит и мегабитите които ти дават трябва да се управляват разумно. Та, ако онфигурираш HOTSPOT което силно те съветвам да направиш ще ти трябва RAM, ако ще бъде само Router+NAT няма да ти трябва, що се отнася за CPU има си оптимизация: например fasttrack_connection.

2. RB760iGS няма антена, в съотношение, цена качество този рутер направо е без пари, тази MediaTek платка се използва от много производители на рутери, като пример ще дам Ubiguiti Edgerouter X и RB760iGS е един и същ хардуер. Мисля, че в твоя случай е добро решения. Така или иначе по хотели и хижи рутера се забива в някакъв шкаф, щото събира прах на бюрото и да не го бършат рецепциониските :) не мисля, че трябва задължително дае с WIFI.

3. Незнам какво влагаш като хардуер под "аксес поинт", но силно те съветвам да не взимаш рутери и да ги слагаш в пламасови кутии или да ги окачваш на завита вида в стената. За "аксес поинт" както се изразяваш ти, силно ти препоръчвам cAP AC или по бюджетния случай cAP lite, макар, че cAP AC не само, че е по мощна но на практика в нея има 2 антени (на 5 и 2.4Ghz) и ако извадиш калкулатора ще видиш, че е доста по скъпа но всъщност е по изгодна. С моя скромен опит те съветвам да вземеш поне 2 броя cAP AC защото:

а) 50 клиента трудно ще остискат на една антена била тя и (5/2.4Ghz) и причината няма да е в нея а в законите на физиката, че устройствата ще се шумят сами.

б) теоритично 100 места са около 40 стай, колко стени са само мога да гадая (явно не са малко) но поне минимум са два етажа.

В зависимост от сградата, колко бетон и арматура има в нея аз бих заложил на 3 или 4 антени.

Share this post


Link to post
Share on other sites
JohnTRIVOLTA

Моето предложение е по-нестандартно, като мисля , че cAP AC може да ти бъде основен рутер на мястото на RB760iGS . Доводите са следните :

1. Хардуера е достатъчно мощен за да ти работи хотспота и са налични два етернет порта.

2. Имаш 2 радиа бонус.

3. Спокойно може да си ресторнеш бекъп на някое от другите АПта /предполага се , че всичките ще са същите/ при евентуален проблем , ако се наложи - може да се отреагира максимално бързо , ако няма налично свободно устройство.

4. Вече подобен сетъп съм правил дори с 3 вилана в локалния сегмент - свободна мрежа за гости на 1мб/с , мрежа за клиенти на хотела хотспот и мрежа за администрацията.

Финално така без да съм наясно с големината и вида на сградата вероятно ще са ти нужни поне 4бр. АПта и вероятно един гигабитов 8 портов суич, ако трябва някое устройство да се върже по LAN. Ако пък трябва повече АПта да се вържат, вече последователното им свързване е по-нежелателно, 3-4 устройства е приемливо, така че тогава гигабитов суич или два ще са необходими.

Edited by JohnTRIVOLTA

Share this post


Link to post
Share on other sites
samyil

А може и като са хижа да си отглеждат пощенски гълъби ще ги ползват за пренос и няма даже и Интернет да плащат. Надявам се да не те засегна с моята дебелашка шега. Определено не мисля, че cAP AC става за HOTSPOT например от към RAM.

Please login or register to see this content.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
JohnTRIVOLTA

Е аз вероятно съм късметлия , че попадам само на такива с повече рам:

Please login or register to see this content.

Но аз мисля , че и 128МБ биха му стигнали за хотспот в неговият случай ! 

P.S. Винаги може да добави някой борд , ако толкова се затрудни cAP AC-то !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.