Jump to content
AntonP

Проблем с нестабилна wifi връзка

Recommended Posts

AntonP

Здравейте,

От около 2 години ползвах MikroTik RB951G-2HnD и преди няколко месеца започнах да имам сериозни проблеми с безжичната връзка към всички устройства в нас. Под проблеми имам предвид чести разкачвания и много бавни скорости дори и в стаята където е рутера. Пробвах доста неща, но не успях да оправя проблема. Да уточня, че разбирам много малко от Router OS и всичко което правя като настройки е от статии и клипчета със семинари в YouTube канала на MikroTik.

В крайна сметка реших да сменя рутера на MikroTik  HAP AC² надявайки се, че проблема ще е заради претоварена 2,4 GHz мрежа (живея в  блок), така или иначе щях да минавам на 5 GHz рано или късно. 

Лошото е, че проблемите си остават и на 5 GHz мрежата. Обхвата не е много добър и отново има разкачвания.

Рутера е разположен в центъра на апартамента и всички устройства са на максимум 8 метра от него. Рутера се намира на бюрото с компютъра (пред мониторите), до него има ZTE устройство, където влиза оптичния кабел и предава към MikroTik.

Имам доста Google Home устройства (3 смарт колонки, 2 хромкаста), които вързах към 5 GHz мрежата, 2 смарт крушки, които оставих на 2,4 GHz мрежата, както и телефони, таблет, лаптоп и др.

Прикачвам снимки на настройките на двете мрежи и регистрираните устройства.

Ще съм благодарен ако ми помогнете да намеря и евентуално отстраня проблема.

Благодаря предварително!

 Capture.JPG.27738185a185cb63d027d9e27d3b63b2.JPG

Capture1.thumb.JPG.cc9702272e017d44119a1344bfa2b676.JPG

Capture2.thumb.JPG.cf2b39a33de0779320bac2175e4f33d3.JPG

 

Edited by AntonP

Share this post


Link to post
Share on other sites
111111
Please login or register to see this content.

wmm support го включи

instalation = indoor

Share this post


Link to post
Share on other sites
JohnTRIVOLTA

Проблема ти произтича и в двата случая от факта , че си оставил рутера да ти избира канал автоматичено т.е. разкачанията се случват при промяна в честотата или номера на канала ! Избири и си фиксирай най-слабо ползваният канал и на 2те честоти и кажи дали проблема се оправи или направо ползвай за 2GHz - 2412MHz, а за 5GHz - 5180МHz . За Frequency mode избери superchannel , за Country си избери no_country_set и antenna gain да е на 0 така ще подобриш и обхвата малко . За активиране на WMM и instalation = indoor споменаха по-горе вече ? Не е нужно да ползваш акцес листа при 1бр. АП, така че не адвай правилото !

Edited by JohnTRIVOLTA

Share this post


Link to post
Share on other sites
AntonP
Преди 14 часа, 111111 написа:
Please login or register to see this content.

wmm support го включи

instalation = indoor

Мерси, направих тези настройки, но като включа wmm support на 5 GHz и гугъл хоум устройствата ми не могат да се вържат към нея. При 2.4 GHz го оставих включен.

 

Преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Проблема ти произтича и в двата случая от факта , че си оставил рутера да ти избира канал автоматичено т.е. разкачанията се случват при промяна в честотата или номера на канала ! Избири и си фиксирай най-слабо ползваният канал и на 2те честоти и кажи дали проблема се оправи или направо ползвай за 2GHz - 2412MHz, а за 5GHz - 5180GHz? 
 

Бях сложил точно този канал за 2.4 GHz, но явно нещо съм го затрил. За 5 GHz четох, че можело и на auto защото не била натоварена, но сега я слагам на 5180 да пробвам.

Share this post


Link to post
Share on other sites
111111
Преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

За Frequency mode избери superchannel , за Country си избери no_country_set и antenna gain да е на 0 така ще подобриш и обхвата малко .

Това винаги ми е било глупаво решение, защото отсреща като връща калпав сигнал ефекта е недоволен клиент.

Share this post


Link to post
Share on other sites
JohnTRIVOLTA
Преди 3 часа, 111111 написа:

Това винаги ми е било глупаво решение, защото отсреща като връща калпав сигнал ефекта е недоволен клиент.

Като има down рядко има недоволни ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
AntonP

Опитах с препоръчаните промени, но проблема си остава. Отново обхвата е зле и се разкача.
Възможно ли е външен фактор да влияе на мрежите (и на 5 GHz) и това да влошава обхвата и да причинява това прекъсване и разкачане?

Като цяло проблема започна от един момент нататък като нямам спомен да съм правил промени по настройките на стария рутер. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
JohnTRIVOLTA

Проблема с едно конкретно устройство ли е или с всяко? В логовете на рутера пише ли нещо? За външен фактор освен някой да ти спуфва рутера и да те разкача не се сещам .за друг такъв !

Share this post


Link to post
Share on other sites
111111

Или нова мобилна клетка.

Share this post


Link to post
Share on other sites
AntonP

Не знам да са слагали мобилна клетка на близо.
Ето как изглежда лог-а ми.

Please login or register to see this content.

Share this post


Link to post
Share on other sites
JohnTRIVOLTA

Постни тук един експорт на безжичните модули да видим какво си сетнал финално:

/interface wireless export hide-sensitive file=wificonf

Като цяло проблем основно на 5GHz ли имаш ?

 

Edited by JohnTRIVOLTA

Share this post


Link to post
Share on other sites
AntonP

Проблема започна на 2.4GHz на стария рутер, сега с новия повечето устройства са на 5GHz, но мисля, че проблема все още е и за 2.4 GHz освен за 5 GHz.

Пускам екпорта тук, ако трябва по друг начин кажете.

Please login or register to see this content.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
AntonP

Проблема ми май има връзка с Google Home устройствата, които ползвам.

Попаднах на следните видеа, но се надявам да има и други решения. 

 

 

Edited by AntonP

Share this post


Link to post
Share on other sites
JohnTRIVOLTA

Това правило не е нужно и може да го изтриеш !

Гледам не си правил промени по радиата, както те посъветвах, но аз пак ще ти ги постна, пък избора е твой !

Please login or register to see this content.

 

Edited by JohnTRIVOLTA

Share this post


Link to post
Share on other sites
AntonP
Преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Това правило не е нужно и може да го изтриеш !

Каква е командата за премахване на това правило? 

 

Please login or register to see this content.

Странно, със сигурност ги направих и после проверих да се уверя, че са там. Бях ги направил и преди това, но явно нещо ги зачиства щом ги няма пак.

Edited by AntonP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.