Jump to content

Fujikura 50s


wuzarector

Recommended Posts

Да повтори в ръчен режим заварката.Употребата му е сигурен знак че има нещо нередно я при почистване , я при отрязване на влакното,или при позициониране в v канала.Малък жест към човешкия фактор в сплайсьорството.Там проличава опита на човека - ако правилно е преценил и го е натиснал от 0,18 става 0,02.Ако неправилно е преценил ямата в сърцевината става колкото Ниагарския водопад.А - да ,и чистотата на машината и състоянието на електродите, и вътъка на батерията.Абе що не си направиш влакното наново.

 

Редактирано от valvi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно ...

Аз на 60-та съм забелязал, че когато батерията е на червено прави много по-често лоши заварки от колкото ако е заредена батерията. Също така, когато ми падне батерията и мина на инвертор 12v=>220v 600w и при момент на заваряване осветлението в колата ( LED ленти) за много кратък момент си сменя честотата на светене - все едно примигва.  Това е сигурен знак, че за момент консумацията е голяма. Явно си иска стабилно напрежение за стабилна искра. Електроди, нож и чисто влакно също са голям фактор, но с практиката идват и тънкостите и човек може и тях да ги пребори...

EDIT:

Забравих да спомена, че когато са износени електродите, батерията е малко и искрата не е стабилна (по-силна или по-слаба) ARC бутона може да ти помогне при по-слаба искра - един вид да до залепиш заварката. Много често след прегорена заварка машината казва, че трябва да стабилизираш електродите. Това е много важно да се направи, за да не прегаря или до изгаря заварката. Друг тънък момент преди лепене е да удариш 2-3 пъти ARC бутона, един вид да подгрееш електродите, когато времето е по-хладно или електродите са износени. 

Редактирано от ka4o_pi4a
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е - всеки си решава сам за себе си как ще си поддържа машината.Това с подгряването на електродите ми оправи настроението за деня.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с подгряването ми оправи и на мен настроението, сигурно тази 60 -ка е като дизела подгряваш и палиш.

Колега при "прегорена" заварка няма да видиш здраво влакно и ядро на екрана , а ще видиш две яйцевидни изображения ,можеш да експериментираш твоята теза като в настройките повдигнеш "arc power-a" , другата ти теза че ти казва да стабилизираш електродите е  че да , калибрираш електродите ,така е когато се износват и минат 1000 заварки почва да дава съобщение. сега в друга тема бях споменал тия де що са от 50-ка нагоре барабар с новите "Сумита", са много бързи ама само до там чисти китайчета , за доказателство..... закачи усб кабела към компютър и се опитаи да упгрейднеш фирм-а на машината " ПО ДОБРЕ НЕ ГО ПРАВИ" ще я скапеш ако опиташ да и качиш оргинален фирм, китайските са реплика и  не работят с оргиналния.Надявам се да си ме разбрал . И като за последно една добра машина не и е нужно подгряване и 2-3-4 preARC-a  (ARC) .

Но както ти казваш тънкости има не че ги знам всичките ,но е добре да се учим. ;)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм работил на 50S, 60S ( в момента ) и 70S и от 60-та съм най-доволен. Всичките са 100% истински с документи, фактури и т.н. Всичките сме ги ъпдейтвали и няма грижи. Не ти схванах коментара, но няма значение. Имам доста хиляди заварки с 60-та и когато времето е калпаво, и електродите са износени в зависимост от режима на лепене има значение дали си опънал 1-2 пъти ARC бутона. Няма смисъл да спорим. Не ти ли се е случвало първите 2-3 заварки за деня да не се получават винаги на 100% ? Не е случайно да знаеш. Лека вечер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ka4o сигурно си голям пич - защото работиш със служебен 60S ,защото знаеш къде в менюто се нулират броя заварки/тъй де от къде накъде на всяко "подгряване" ще ти казва да си смениш електродите/,абе и заради други работи.Обаче форума си губи от стойноста ако в постовете има само голи заяждания.Ако първите 2-3 заварки за деня ти са кофти а после нещата тръгват значи си на 5-6к заварки на комплекта електроди.Ако правиш по над 2к заварки на месец значи работиш за голям телеком или за голям подизпълнител.Ако твоя чорбаджия няма 120 лв. за комплект електроди значи е цървул и не си цени нито клиентите ,нито работата ,нито служителите.Следиш ли ми мисълта.Къде си ти в цялата сделка?Благодаря за съвета - може да потрябва все пак някога.Понякога се случва човек да тръгне неподготвен а обикновено почва от най-важните влакна сутрин - обикновено те носят услугата ,а по някога и две три услуги една върху друга .Така че никои съвет не е излишен.Благодаря.

60S препоръчва 1000 заварки на резервни електроди и 1500 за оригинални.На практика ги търкаляме до 2500-3000 по експлоатационно състояние.Върха на електрода има много интересна форма под микроскоп - прилича на гъба манатарка повече от колкото на върха на игла.Всеки разряд разпрашва част от повърхноста на електродите и от двете страни.След 2к заварки дъгата почва да се чуди къде да удари и обикновенно се мота по полето докато си избере мястото с най- малко омическо съпротивление.По същото време се топи и стъклото.За това и се получава така с първите 2-3 заварки.Все пак трябва да се изгорят и налепите от предния ден.Във всеки случай като работиш с машина за 14-15к лева е добре да се вслушваш освен във съветите на патилото ,но и в инструкцията по експлоатацията.Защото аман от шамани и аман от махленски фолклор.Аз например сутрин плюя през лявото си рамо и препикавам бобено зърно за късмет ама това не ми прави заварките по-качествени - само ми гарантира броя заварки за следващия месец.Абе и тях толкова ама нейсе.

Редактирано от valvi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за разяснението. Не се бях интересувал толкова задълбочено. За щастие моя "чорбаджия" не жали пари за инструменти и оборудване и винаги сменявам електродите на 1500-2000 заварки (в зависимост от работата и крайните срокове, знаеш как е). Не случайно всички сплайсьори във фирмата работим с Fujikura. Пак казвам, че не се опитвам да заблудя никого, просто споделям опит. С нови електроди и превъртян или сменен нож на CT-30-та съм правил 144 влакна за един работен ден, с не-повече от 5-6 преправени заварки. Хубаво е да споделиш опит с колега, особено когато работата ти е хоби. Хубава вечер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.