Jump to content

WISP building


Димитров Иван

Recommended Posts

Здравейте,

 

имам питане относно законите на РБ за осъществяване на обществени електронни съобщения. Имам желание да започна да предлагам интернет по безжичен път в околните населени места на град Царево. Един вид малка WISP фирма. От документите, които успях да намеря http://www.crc.bg/files/_bg/Iziskvaniq_Obshestveni_Electronni_Suobshteniq_izm08032011.pdf, установих, че е необходимо да подам единствено уведомление за извършвана дейност до КРС. Не ми стана много ясно в 2.4 GHZ и 5 GHZ спектрален обхват, дали има някакви ограничения за използваните технически устройства. Имам намерение да използвам продукти само на UBNT и MikroTik. Не съм наясно и с изискването от КРС за еквивалентна изотропно излъчена мощност (e.i.r.p.), ако някой може да разясни, ще бъда много благодарен. И основният ми въпрос е може ли да използвам примерно тези устройства https://www.ubnt.com/airmax/airgridm/ в 2,4GHZ и 5GHZ на територията на РБ. Забелязах, че при UBNT устройствата има възможност за автоматично ограничение на EIRP-то, то дали е достатъчно и евентуално, какво влияние ще окаже на сигнала. Надявам се, че вече съществуващи колеги в бранша, ще могат да съдействат.

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички устройства както на UBNT така и на Mikrotik могат да бъдат настроени така, че да се съобразяват с местните регулации. Естествено това доста намалява максималната мощност на която могат да бъдат използвани тези устройства и съответно намалява техния обхват и затова много малко хора се съобразяват с тези изиксвания и работят на по-високи от разрешените EIRP.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоест да разбирам, че не е проблем да използвам устройства в 2.4GHZ и 5GHZ. В какъв процент се намалява максималната мощност след евентуални такива корекции.
Как точно се извършват съответните настройки (например за UBNT), достатъчно ли е единствено и само тикчето на "Auto Adjust to EIRP Limit". 
И ако го оставим без корекция, не влизаме ли в изпискванията на българското законодателство.

 

 

100 mW еквивалентна изотропно излъчена мощност (e.i.r.p.) За устройства, използващи модулация с разлят спектър със скокообразно изменение на честотата (FHSS), максималната спектрална плътност на e.i.r.p. се ограничава до100 mW/100 kHz. За устройства, използващи широколентови
модулации, различни от FHSS, максималната ограничава до 10 mW/MHz. спектрална плътност на e.i.r.p. се ограничава до10 mW/MHz. - за 2400 - 2483,5 MHz

Пример:

wireless.jpg

Ако може някой да сподели и от опит, как стоят нещата, ще бъда много благодарен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Достатъчно е, но трябва да зададеш че страната е България (в момента ти е на ЮС )

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко от краката за главата.

Първо трябва да видиш дали има сметка да почнеш да се занимаваш - т.е. има ли клиенти желаещи да се включат при теб, каква е конкуренцията, какви ще са ти разходите, ако ще е официално през фирма - разходи покрай фирмата и прочие.

 

Така на бързо като погледнах имаш прилична конкуренция, предлагаща добри оферти за Царево.

На този етап ако задаваш такъв въпроси за настройката на CPE-та, предполага, че ще ти е трудно да доставиш на клиентите си конкурентни скорости, като на другите колеги в твоя регион.

 

Ако не си убеден, че има сметка или ако все още нямаш фирма, по добре започни тестово няколко месеца така - ако видиш, че не ти излиза сметката, по-добре се откажи докато не си се набутал с повече пари/време.

Бюрокрацията покрай самата фирма дърпа повече време от техническата част, това също трябва да го имаш в предвид, особено като почнеш да назначаваш техници.

  • Харесай 1

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

От ЗЕС чл.250 се изисква съхранение в 12 месечен период на "трафичните данни", може ли някой да ми обясни как и с какви устройства мога да съхранявам тези данни, които се изискват по закон?

Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Независимо от това, парламентът прие друго, което е обнародвано вече в брой 24 на ДВ: http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=93360

 

"Чл. 251б. (1) Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, съхраняват за срок от 6 месеца данни, създадени или обработени в процеса на тяхната дейност ..."

Редактирано от hgd
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Което води след себеси нуждата да се регистираш в комисията за защита на личните данни - по-интересни в ЗЕС ще са ти задълженията от 304 нагоре.

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И все пак проучил ли си нещата за които те пита колегата. Бизнеса беше страхотен, но вече е голяма мъка в БГ. Ако имаш пари моя съвет е да се насочиш в друга област.

Analog Audio™

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.