Jump to content

Панелна антена (и аз си нямам работа)


antonantov

Recommended Posts

Здравейте! Ето и една антена от мен панелен тип: http://s1287.photobucket.com/user/x343/media/100_0857_zps1d825718.jpg.html

Много лесно се прави, подлежи на повторяемост и работи много добре. С два домашни рутера на 3км не пропуска пакети. Не съм я тествал на скорост понеже от едната страна рутера не беше закачен към нищо. Пинга е постоянен 3мс. На 8км пак тръгва с 3мс. но единия рутер забива и то този на който антената е обърната към GSM клетки на 3-те оператора. На 3км. сигнала е 27db а на 8км. е 19db. Рутерите пропускат пакети под 6db. Ъгъла на излъчване е около 20 градуса.

В момента нямам време да си направя цялото трасе. Като стане готово ще го опиша подробно.

Ако някой има интерес за размерите и изработката ще ги опиша допълнително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиши направо какво имаше в пакетчето за активиране и запояване.  8)

I never saw a wild thing sorry for itself . A small bird will drop frozen dead from a bough wit hour ever having felt sorry for itself.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Антената е направена от 2,5 квадрата меден проводник за 2,4Ghz е. Проводника за четворните квадрати е белязан през 3см. общата дължина му е 48см. Това е с цел да не се натрупва грешка в дължината ако се отбелязват един след друг. Правят се 3 отделни секции от четворни квадрати. На местата които се кръстосват е сложен термошлаух. Отрязяат се 2 парчета по 12см - (1 дължина на вълната) това е захранващата симетрична линия. На средната секция е захранващия кбел. Много важно е страничните четворни квадрати да са свързани срещуположно спрямо средния като начало-край. Те се захранват със 1/2 закъснение на вълната (6см.). Така всички диполи работят заедно и еднополярно. Не съм правил U-коляно или друг съгласуващ елемент понеже вероятноста да разваля антената е голяма. То явно си е съгласувано след като при премахване на една крайна секция сигнала пада с 2db. За импеданса на антената има и значение растоянието до рефлектора. В случая е 18mm.  За рефлектор ползвам дъното на тенеке от сирене. Страничните стени съм ги отрязъл на 4см височина (близо1/4) дължина на вълната над диполите. Всичките елементи са центрирани на еднакво растояние до страничните стени. Имаше въпрос дали има изолация при закрепване на 3-те секции диполи. Не, директно са запоени към рефлектора и на 18mm. височина. Това не пречи по никакъв начин понеже там са точки със минимум напрежение и максимум ток. Антената излъчва само със страничните ъгли на квадратите. Поляризацията е успоредна на захранващата линия на секциите.

За тази антена идеята дойде от няколко подобни в нета и справочника по антени на Карл Ротхамел.

Доста ми помогна и ВЧ-детектора който ползвах. За справка една 8см. омния (фабрична) завита на рутера я хваща до 30 см. а тази над 3м. и то със метър кабел но само пред нея. доста е насочена. За този детектор ще пусна отделна тема. Мисля че е доста полезно устройство но ще е по натам че с моето време и този 3G нет дето ползвам е мъка. То това ми е и целта - да си докарам 2-3 мегабита нет поне да гледам клипове без пауза и изчакване за зареждане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Мастер, може може :) и теорията и практиката  го показват .

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.