Към съдържанието

* * * * * 1 гласа

Още един линк на 11 км. от начинаещ...

• Please log in to reply
35 отговора на тази тема

#1 exvitermini

exvitermini

Потребител

• Потребители
    Topics 1
  • МестоположениеSumerville:

Публикувано 28 декември 2011 - 10:11

Здравейте, новак съм във форума. Отдавна си мечтая да си метна нетец на село. Там ползвам мобилен интернет, но скоростта на връзката е около 200kbps, което е доста разочароващо. Има едно жере което е на около 550 метра надморска височина и което мога да ползвам за източник на интернет. Крайната цел е на около 200 метра надморска височина, на 11 километра от жерето, и има пряка видимост межру двете точки. Целта е около 10тина Mbps, или колкото може да се постигне със скромни средства. Как мога да осъществя линка с най-евтини елементи? Препоръчайте ми антенки и платки? 2,4 или на 5.0 GHz ? Aз имам 2 TP-link-a които могат да работят както като клиенти, така и като AP, но едва ли ще станат? Много Ви благодаря.

#2 babula

babula

Потребител

• Потребители
    Topics 40

Публикувано 28 декември 2011 - 10:33

Ами най-простото - 2 борда на микротик по около 80 лв, 2 пигтейла, 2 антени 60см + облучватели, кутия и си готов. Около 150 мбпс може да постигнеш без особен проблем.

#3 exvitermini

exvitermini

Потребител

• Потребители
    Topics 1

Публикувано 28 декември 2011 - 10:45

Тия чарколяци втора ръка колко ще ми излезе всичко? А има ли вариант да сложа от едната страна (на село) nanostation5, който е наличен?

#4 dabadaba

dabadaba

Потребител

• Потребители
    Topics 5
  • Местоположениена село 43°59'48.14"С 27° 9'47.67"И:

Публикувано 28 декември 2011 - 10:50

Виж мнениетоbabula написа на 28 декември 2011 - 10:33 :

Ами най-простото - 2 борда на микротик по около 80 лв, 2 пигтейла, 2 антени 60см + облучватели, кутия и си готов. Около 150 мбпс може да постигнеш без особен проблем.
Какви са тия бордове по 80 лв, че не ми стана ясно, пък и пигтейлите и антените и облъчвателите. Колко ще излезе в крайна сметка като сума.
За 330 лв може да си вземе чисто нови два NBM5 и без проблем ще прекарва мин 30 мбпс

Виж мнениетоexvitermini написа на 28 декември 2011 - 10:45 :

Тия чарколяци втора ръка колко ще ми излезе всичко? А има ли вариант да сложа от едната страна (на село) nanostation5, който е наличен?
За втора ръка, колкото ги намериш, а за наностейшън от едната страна просто забрави!

#5 Cako Milev

Cako Milev

Потребител

• Потребители
    Topics 5
  • МестоположениеПазарджик-София:

Публикувано 28 декември 2011 - 13:21

Здравей колега,така,най евтиния начин според мен е следният два от тези Mikrotik RB711Hn-U-Level 3-UFL около 90лв излиза единият нов,но си е с карта,е с левел 3 на оса е но това в твоя случай не е проблем!След което купуваш 2 антенки най-добре 60-ки тях ако ги намериш втора ръка ще е добре,с 5гхз облъчватели на пасат нови са около 50лв единия и съответните пигтейли и 2 пое адаптера!Правиш единият борд на бридж дригия на стейшън и дерзай,ще ти минат без проблем и 40-50мбпс!

#6 mitqnx

mitqnx

Потребител

• Потребители
    Topics 10
  • МестоположениеСОФИЯ:

Публикувано 28 декември 2011 - 16:33

Както колегата е обяснил  не му трябва много  ,иска 10тина мегабита в посока , какви са тия антени  микротици и разни други изцепки ,колегата е добавил и да не струва майка си и баща си .Вие го пращате антени да купува, рутербордове пигтейли , при положение че, даже разполага и с едно нано 5 , какво да направи според Вас-да си го маже на главата ли?
При положение че има пряка видимост , какво  ще търсим  Френеловата зона или ...... http://www.mikrotik-...BD%D0%B5%D0%BB/
При наличието на пряка видимост и 1 бр. Нано 5 първо е добре да вземе едно на заем  да го монтира и  като забоде по 10-ина  мегабита в посока да седне на компа и да си свирка . При това  дори да си купи ново нано 5 ,каквото няма да намери , на старо  ще му излезе 50-60 левчета .
То  Коледа,  Коледни празници , бива бива ,ама  ми се изтърка лопатата пари да рина :)))))

#7 exvitermini

exvitermini

Потребител

• Потребители
    Topics 1

Публикувано 28 декември 2011 - 17:02

Благодаря Ви за отговорите! Колегата mitqnx се досети за какво става дума. То за 300-400 лева и нагоре няма да се пуска тема. Идеята е възможно най-евтиния вариант, та ако ще и дивотията да е на 6  ::)   То и 5 мегабита си е интернет, те да не са 10! Ако трябва ще намеря някаква външна антена за нано5цата. Ще го мисля горе долу схванах коментарите Ви.  Ще се радвам на всякакви мнения.

#8 Mile

Mile

Разбирач

• ISP
    Topics 59
  • МестоположениеСвоге:

Публикувано 28 декември 2011 - 19:25

да на 11км nano.. един мармот наеми за да носи пакетите и да завива шоколад докато почива.
Като ги купиш тия нанота мини и през булсатком да си вземеш 2 антени. Като се наиграеш
монтирай нанотата на булсатските антени и ще стане. Снимки в нет-а. Формула за фокусно разстояние също.

Този пост е редактиран от Mile: 28 декември 2011 - 19:25

http://www.store.svo...=1&id=(2,5,6,7)
това разпродавам..

#9 bobo

bobo

Потребител

• Потребители
    Topics 22
  • МестоположениеГаброво:

Публикувано 28 декември 2011 - 20:52

Ми вероятно ще хване но поне от едната страна антената да е повечко децибели . За информация крива решетка със Булет М5 към Нано М5 прави сигнал -80 при условие че наното е леко в дупка. М сериите Нанота са 27дБ а старите маи бяха 24 с малко сметки и теглилки ако две нанота 5 се закачат то  сигнала ще е около -90 8) . Кво по хубаво оттова докато вали навън да си си увас и да нямаш нет ;D .

#10 mitqnx

mitqnx

Потребител

• Потребители
    Topics 10
  • МестоположениеСОФИЯ:

Публикувано 28 декември 2011 - 21:53

Виж мнениетоMile написа на 28 декември 2011 - 19:25 :

да на 11км nano.. един мармот наеми за да носи пакетите и да завива шоколад докато почива.
Като ги купиш тия нанота мини и през булсатком да си вземеш 2 антени. Като се наиграеш
монтирай нанотата на булсатските антени и ще стане. Снимки в нет-а. Формула за фокусно разстояние също.
В рамките на шегата ама във  Своге Мармотите явно са се устроили и си живеят там  , работи ли още фабриката за  шоколад  ?
Сега сериозно .
Чудно ми е как пък не става след като при мен работи , не виждам защо да не работи и другаде  , хич не правя реклама на нанотата ,но в случая 11км с нано 5  не е проблем при пряка видимост . Като пример за теб специално  ще ти дам  от Копитото до ул .Орляк 25  сигнал -70 по 18мегабита в двете посоки  стабилно  при всякакви атмосверни условия и ниска латентност ,погледни го на гугъл мапс или на друго каквото имаш . Също така  провери за разстоянието по права линия  от вр.Дупевица до същия адрес  там вече е -76 но километрите са вече 15и отгоре.Да не забравяме че
ефира не е сълза при мен .
Единственото нещо което може да му попречи на колегата е зоната на Френел  и местни смущения , другото е работа за 1 час :)

#11 Mile

Mile

Разбирач

• ISP
    Topics 59
  • МестоположениеСвоге:

Публикувано 28 декември 2011 - 23:13

Практиката е ясна. Нямам пари да купувам решения дето не работят.
Примерен 11км линк с нанота показва -76 с airlink-a. В реалноста обаче има 5-10 отгоре обикновено + шум. На -80 какво ще носи и как.. ми не ми е ясно

пп Мармотите от точно тая фабрика може да ги наеме :)

Прикачени файлове

• Прикачен файл  11.png   2,55MB   84 Брой сваляния

http://www.store.svo...=1&id=(2,5,6,7)
това разпродавам..

#12 mitqnx

mitqnx

Потребител

• Потребители
    Topics 10
  • МестоположениеСОФИЯ:

Публикувано 28 декември 2011 - 23:37

@ Mile  
Програмката дава достатъчно ясна представа за терена и загубите и е полезна до толкова доколкото да знаеш дали да палиш джипа или не :)
За нуждите на колегата обаче  (има се в предвид  това че, няма да продава нет на комшиите си )както и  терена между  двете точки за които знам достатъчно , мога да ти кажа че, ще лети линка му с nanostation 5 , дори няма да е необходимо да купува булсаткомски  антени .
Въпросните 11 км и 15,4  км  ги ползвам за тест на нанотата  които идват за ремонт при мен   и много добре зная какво минава .
Весели празници !!!

#13 Tsunami

Tsunami

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 8
  • Местоположениена земята:

Публикувано 29 декември 2011 - 01:40

Лети не лети линка все тая. Да разчиташ на този линк с нанота си е смешно. Друг е въпроса че никога не трябва да се прави така. Прави го днес и мисли за утре. Двойната покупка ще ти излезе скъпа. Лесен и евтин начин Air Grid M5 27Db-AGM5. 220лв без ДДС.

#14 mitqnx

mitqnx

Потребител

• Потребители
    Topics 10
  • МестоположениеСОФИЯ:

Публикувано 29 декември 2011 - 15:58

Виж мнениетоTsunami написа на 29 декември 2011 - 01:40 :

Лети не лети линка все тая. Да разчиташ на този линк с нанота си е смешно. Друг е въпроса че никога не трябва да се прави така. Прави го днес и мисли за утре. Двойната покупка ще ти излезе скъпа. Лесен и евтин начин Air Grid M5 27Db-AGM5. 220лв без ДДС.
Колега ако си прочел цялата тема  би трябвало да ти е известно че, вече има едно нано 5 в наличност  ,също така става ясно че, няма да се продава интернет .
Айргрида  е по-добър разбира се .

#15 Tsunami

Tsunami

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 8
  • Местоположениена земята:

Публикувано 29 декември 2011 - 16:15

Виж мнениетоmitqnx написа на 29 декември 2011 - 15:58 :

Колега ако си прочел цялата тема  би трябвало да ти е известно че, вече има едно нано 5 в наличност  ,също така става ясно че, няма да се продава интернет .
Айргрида  е по-добър разбира се .

Прочел съм всичко. Прочетох също че е написал и с най-евтини елементи. По-евтино от това с гридовете (нови) не ми идва наум. Компромисен вариант е да сложи само от едната страна наногрид. После като се наиграе както каза колегата по-горе да мине да си вземе една булсатка и да се погрижи и за наното. Не е нужно да продаваш интернет за да ти е стабилен линка.

#16 mitqnx

mitqnx

Потребител

• Потребители
    Topics 10
  • МестоположениеСОФИЯ:

Публикувано 29 декември 2011 - 18:14

Едно си баба знае едно си баба бае  , нямам какво друго да кажа :)

#17 dabadaba

dabadaba

Потребител

• Потребители
    Topics 5

Публикувано 29 декември 2011 - 19:03

Виж мнениетоmitqnx написа на 29 декември 2011 - 18:14 :

Едно си баба знае едно си баба бае  , нямам какво друго да кажа :)
Що да няма кво да кажеш? Човека има един наностейшън, кажи му, че само с един не става и наистина е най-евтино да си вземе един нов наногрид! После може още един :)

#18 mitqnx

mitqnx

Потребител

• Потребители
    Topics 10
  • МестоположениеСОФИЯ:

Публикувано 29 декември 2011 - 19:47

Всеки си чете каквото му хареса  :)
@ badabada   и за теб се отнася  , бързаш да пишеш, а не си прочел цялата тема :)

В английските форуми  като  зададеш някакъв въпрос  , отговор обикновено не получаваш .
В руските форуми  ще те засипят с въпроси ако питаш нещо .
Типично за Българските форуми е  , че всеки  ще се изреди да ти докаже колко си тъп и как той виждаш ли "знаел всичко" , най-накрая  се оказва че, се промива темата в безмислени спорове.  
Дай да мислиме сега как  и с какво е най-добре  да си закара колегата нет от порядъка на 2-3  Гигабита  , за да си ползва скайпа ,щото виждаш ли "ще бъде по сигурен  линка ", ами ако вземе да спре и тока какво правим ,вятърни двигатели  слънчеви батерии  и най накрая  ще дойде и някой с "дизел " .
Неееее :) омръзна ми вече   :)
Весели празници и хубави трасета  пожелавам на всички  :)

#19 kokaracha

kokaracha

Редовен Потребител

• ISP
    Topics 29
  • Местоположение0:

Публикувано 29 декември 2011 - 21:41

1 http://reloadbg.com/...ducts_id=184
Use since
OpenBSD 3.x
FreeBSD 4.x
Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x
Аз съм фен на OpenWRT.

Гайки до 22 -на ръка ги затягам .
_|____|___ главата ___|____|____
___|____|_ си тук!! |____|____|__
_|____|____|____|____|____|____
___|____|____|____|____|____|__

#20 exvitermini

exvitermini

Потребител

• Потребители
    Topics 1

Публикувано 31 декември 2011 - 09:09

Малко развитие на темата...

Намерих още едно работещо нано 5, една 90 сантиметрова NETA и един облъчвател на 5 GHz.
Втора употреба са - кръстих проекта  "Старт от скрапа"   ^-^
Сега въпроса ми е дали да сложа NS5 отпред на чинията като облъчвател
или да монтирам на чинията неговия си облъчвател и с един пигтейл да я  ползвам като
външна антена на NS5цата? Вие какво ще кажете по въпроса?
Това ще е от едната страна, за другата ще намеря още една паница... но догодина.

Ето снимка на облъчвателя, не знам какъв е...
Публикувано изображение

Този пост е редактиран от exvitermini: 31 декември 2011 - 11:17

#21 exvitermini

exvitermini

Потребител

• Потребители
    Topics 1

Публикувано 31 декември 2011 - 16:30

Ето и снимка на терена, като снимките са направени от тавана, който е на метър 2 по-ниско от бъдещото място на антената!

Публикувано изображениеПубликувано изображение

#22 Networker

Networker

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 2

Публикувано 31 декември 2011 - 18:06

По-добре ползвай облъчвателя за антената (ако е читав), а не NS5 монтиран пред нея.
Има загуба по принцип (няколко dbi) като се ползва външната антена, но 90 см паница ще ги компенсира.
Вземи си преходен кабел (2-3 метров) N male to RP-SMA.
“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

#23 dabadaba

dabadaba

Потребител

• Потребители
    Topics 5

Публикувано 01 януари 2012 - 11:59

Човеко, досега да беше го направил, а не да се мотаеш цяла година :)
Вкъщи направи двата наностешъна да се свързват помежду си. После този, който е ап вдс го закрепи на покрива и го насочи в нужната посока. Вземи другия и беж на баира, като си носиш и един лаптоп. Закрепваш наностешъна на баира и да е в режим клиент вдс, нагласяваш го така, както хваща най-добър сигнал и се прибираш. Донагласяваш и този на покрива, ако се налага и... това е. С разни там чинии и облъчватели ще се занимаваш друг път и то ако се налага, но с тях насочването трябва да е прецизно и отнема понякога доста време.

#24 exvitermini

exvitermini

Потребител

• Потребители
    Topics 1

Публикувано 03 януари 2012 - 14:00

Приятели как да направя линка AP-Station или AP WDS-Station WDS и каква е разликата. Моля Ви обяснете го като на малоумен :D

#25 danielskiii

danielskiii

Разбирач

• Потребители
    Topics 73
  • Местоположениебългария - Варна:

Публикувано 03 януари 2012 - 14:39

WDS защото иначе всичките ти комютри ще излизат с мак адреса на CLIENT

#26 dabadaba

dabadaba

Потребител

• Потребители
    Topics 5

Публикувано 03 януари 2012 - 20:00

Виж мнениетоdanielskiii написа на 03 януари 2012 - 14:39 :

WDS защото иначе всичките ти комютри ще излизат с мак адреса на CLIENT
Точно така, но всъщност, няма никакво значение, ако си краен клиент.
Дори е добре да направиш наностейшъна вкъщи да работи в режим клиент и като рутер, като получава сигнал от другия на баира, който трябва да е АР WDS, или АР, според това, как идва интернета в него.
Всичко е според зависи... :)

#27 kiroup

kiroup

Нов Потребител

• Потребители
    Topics 1

Публикувано 13 януари 2012 - 16:20

Ако не стане връзката с нано стейшъните се обади, имам един антенен усилвател дето ще свърши работа.

#28 danielskiii

danielskiii

Разбирач

• Потребители
    Topics 73
  • Местоположениебългария - Варна:

Публикувано 13 януари 2012 - 16:55

с тия усилватели само прецаквате ефира !

#29 Networker

Networker

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 2

Публикувано 13 януари 2012 - 23:27

Точно - ако не стига сигнал по-добре яка антена от колкото усилвател.
“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

#30 Велин

Велин

Разбирач

• Модератор
    Topics 100
  • Местоположениенякъде тук на юг:

Публикувано 13 януари 2012 - 23:38

"антенен усилвател" ще трябва в две посоки и той се казва по - голяма паница .. форума определено деградира
Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Подобни теми Collapse

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни