Към съдържанието

- - - - -

С какво се носят 60-70 Мбит на растояние 18-20Км

• Please log in to reply
45 отговора на тази тема

#1 RudY-ElectriC

RudY-ElectriC

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 51
  • МестоположениеВарна:

Публикувано 12 септември 2011 - 16:20

Здравейте искам да попитам с какво обурудване мога да се пренесат 60-70 Мбит tcp  на растояние 18 - 20 Км при това стабилни еднопосочно примерно само даун

Примерен вариант МИКРОТИК
1.Борд ?
2.Карта ?
3.Антена + облъчвател ?

Или пък нещо друго

Благодаря предварително
…Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарни...те. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо… К. Иречек,

#2 master

master

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 50
  • Местоположение. . .:

Публикувано 12 септември 2011 - 17:04

411AH / 433AH ( по-добре ) с някой xr 5 ca + 90см пасатски паници. Щях да ти предложа CM-9 ка но не съм убеден дали ще носи на толкова. И все пак е важно колко пакета в секунда ще трябва да минават да не се окаже борда слабичък.

Analog Audio™   IT.BG™ Студио Прима Парти

#3 RudY-ElectriC

RudY-ElectriC

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 51
  • МестоположениеВарна:

Публикувано 12 септември 2011 - 17:07

Борда съм го дал за пример иначe по клоня към някое mini ITX основния ми въпрос е за картите и антените и съответно облъчватели 2х2 мимо или нещо от сорта

Бях се насочил към РОКЕТ ама уви след малко четене се отказах нее вариант

Този пост е редактиран от RudY-ElectriC: 12 септември 2011 - 17:08

…Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарни...те. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо… К. Иречек,

#4 Intel

Intel

Потребител

• ISP
    Topics 22
  • МестоположениеПлевен:

Публикувано 12 септември 2011 - 17:24

Аликс с 500мхз процесор с XR5 (SR5) и 90см пасатски паници ще ти свършат работа за 16-20км и ще карат 70-75мбпс гарантирано.
Имам 2 линка за бекъп на 2 години с аликс + СМ9 с 60см паници но на 12,5км и си карат 70мбпс без проблеми.

#5 master

master

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 50
  • Местоположение. . .:

Публикувано 12 септември 2011 - 17:44

На такова разстояние не бих заложил на "стерео" облъчватели. По скоро стандартни с по 2 антени разбира се ако има място.

#6 Велин

Велин

Разбирач

• Модератор
    Topics 100
  • Местоположениенякъде тук на юг:

Публикувано 12 септември 2011 - 23:08

60-70 download и поне 30 upload не трябва ли да има , трудно да не кажа невъзможно постижимо с една платка, насочваш се за бондинг или за N стандарта , колеги някаде бяха писали по форума за линкове с N, до сега аз имам само тестове на маса евентуално може и да излезне нещо, само не разбрах що при мен когато няма трафик през линка с NV2 pinga яко се вдига .. а иначе  3-4мс . иначе ползвай отделни единични облъчватели и чинии не че не е невъзможно и с двойни да стане но ефекта особенно ако правиш бондинг с линкове на турбо ще е доста по - лош.
Не отговарям на постове написани с шльокавица!

#7 Networker

Networker

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 2

Публикувано 13 септември 2011 - 00:28

Ако е само за 80Mbps, достатъчен ти е N работещ с един CH (достига приблизително 125-130Mbps half на TCP).
ALIX-а е с достатъчна мощност да изкара и стандартен N с 2-та CH, т.е. стига и за 1. Идейно е да го направиш с 1 CH, така поради голямото разстояние ще може да ползваш единичен облъчвател за параболична антена 60+ см.
Евтин вариант е ползването на RB711 (с вградено радио, 1xCH), макар, че аз бих монтирал 2xALIX-а с по една по-ячка карта тип Ubiquiti SR71-15 (500mW), като ползвам само единия CH за момента, докато не потрябва повече скорост (в последствие с качествени двуполяризационни облъчватели може да се използва максимума на N-а).
“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

#8 RudY-ElectriC

RudY-ElectriC

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 51
  • МестоположениеВарна:

Публикувано 13 септември 2011 - 06:49

В момента има линк там сложени са 2 нано бриджа единия е във фокуса на 90 см паница (АП-страната) а другия е във фокуса на 60 см паница (стейшан страната) е повече от 30/30 Мбит TCP двупосочно  не минават иначе на UDP еднопосочно стига 70 Мбит двупосочно е 60/60Мбит и това тест между два микротика което пък от своа страна ме навежада на мисалта че самия микротик неможе да генеррира повече трафик но това е само предположение след като се следи натовареноста на процесорите на двете машини

#9 Велин

Велин

Разбирач

• Модератор
    Topics 100
  • Местоположениенякъде тук на юг:

Публикувано 13 септември 2011 - 07:32

Виж мнениетоRudY-ElectriC написа на 13 септември 2011 - 06:49 :

В момента има линк там сложени са 2 нано бриджа единия е във фокуса на 90 см паница (АП-страната) а другия е във фокуса на 60 см паница (стейшан страната) е повече от 30/30 Мбит TCP двупосочно  не минават иначе на UDP еднопосочно стига 70 Мбит двупосочно е 60/60Мбит и това тест между два микротика което пък от своа страна ме навежада на мисалта че самия микротик неможе да генеррира повече трафик но това е само предположение след като се следи натовареноста на процесорите на двете машини

ама сложи поне една запетая, че нищо не се разбира от смисъла... ако правилно съм разбрал бриджа не може да ти прекара повече от 30ФД а на тестове с отделни микротик машини линка ти прави 60фул дуплекс, затова обикновенно говорим за брой пакети в секунда, относно какъ борд да ползваш трябва да съобразиш с платката, примерно ср71 може да не върви добре на 411, по мощните платки искат по стабилни захранвания в бордовете.
Не отговарям на постове написани с шльокавица!

#10 Networker

Networker

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 2

Публикувано 13 септември 2011 - 10:23

С какви машини тестваш скоростта, колко прави на TCP само в едната посока (и за up и за down)?
Пробвай да смениш канала, сложи си ACK-тата поне 30% повече от колкото е реалното разстояние.
“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

#11 RudY-ElectriC

RudY-ElectriC

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 51
  • МестоположениеВарна:

Публикувано 13 септември 2011 - 11:03

Еднопосочно на TCP минават 37-38 Мбит машината която генерира трафика е Пентиум 4 на 2 Ghz.
Мисля си за такива антени цък първоначално само единия чайн а после ако се наложи и двата.

#12 Mile

Mile

Разбирач

• ISP
    Topics 59
  • МестоположениеСвоге:

Публикувано 13 септември 2011 - 12:15

Честно казано за подобно разстояние ако няма бюджет 10-15к значи въобще не са нужни 70+. В 15+ се намират решения за 155FD....     иначе робия
http://www.store.svo...=1&id=(2,5,6,7)
това разпродавам..

#13 jack82

jack82

Потребител

• Потребители
    Topics 22
  • Местоположениеplovdiv:

Публикувано 13 септември 2011 - 12:36

рокет м 5  120см паници и двуполярни облачватели  имаме линк на 26 км реален трафик 85 мб еднопосочно -54 сигнал и неси иб,,,те душата с бордове и карти А стъндарта си отива освен ако не е бонд

#14 Anatoli

Anatoli

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 50
  • МестоположениеБългария:

Публикувано 13 септември 2011 - 12:39

udp или tcp???
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник"

#15 RudY-ElectriC

RudY-ElectriC

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 51
  • МестоположениеВарна:

Публикувано 13 септември 2011 - 12:46

Виж мнениетоjack82 написа на 13 септември 2011 - 12:36 :

рокет м 5  120см паници и двуполярни облачватели  имаме линк на 26 км реален трафик 85 мб еднопосочно -54 сигнал и неси иб,,,те душата с бордове и карти А стъндарта си отива освен ако не е бонд

В една друга тема Велин беше писал че рокетите немогат да носат много пакети :)

#16 Mile

Mile

Разбирач

• ISP
    Topics 59
  • МестоположениеСвоге:

Публикувано 13 септември 2011 - 12:50

дефинирайте "много". щото аз съм бутал 18k pps през рокети и 100к+ през сдиейч 3
разликите са точно колкото и цената. с едното изкарваш пари, а с другото набутваш пари.... на всеки 6-9 месеца в революционни решения
http://www.store.svo...=1&id=(2,5,6,7)
това разпродавам..

#17 master

master

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 50
  • Местоположение. . .:

Публикувано 13 септември 2011 - 12:51

Какво значи много? Аз като се замисля май в склада има 2 броя дето колегата ги купи и така си останаха но би трябвало да носят повече от бриджовете. Колко маймуни има там ?

Този пост е редактиран от master: 13 септември 2011 - 12:52

#18 bobo

bobo

Потребител

• Потребители
    Topics 22
  • МестоположениеГаброво:

Публикувано 13 септември 2011 - 12:59

N и  микротик през радиото към 44 000 пакета . >:D

#19 RudY-ElectriC

RudY-ElectriC

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 51
  • МестоположениеВарна:

Публикувано 13 септември 2011 - 13:17

Добре де става въпрос за  40 000 пакета  директно сравнение на OSBRIDGE 5NXt-60 и Rocket M5

#20 bobo

bobo

Потребител

• Потребители
    Topics 22
  • МестоположениеГаброво:

Публикувано 13 септември 2011 - 13:28

Опит и с двете нямам . Старите UBNT за гръбнак бяха трагедия  . Лично аз не бих разчитал на Rocket M5 за такъв пренос.
Днес го закрепиш утре ти трябва повече и трябва да го хвърлиш и пак да търсиш решение .
OSBRIDGE 5NXt-60 е с 680Mhz процесор като на 411АН а  Rocket M5 е с 400Mhz. Сами си правете извод кое е по добре .

#21 Networker

Networker

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 2

Публикувано 13 септември 2011 - 16:05

Варианта с OSBRIDGE 5NXt-60 е по-добър от UBNT със сигурност, но цената е доста по-висока.
Решението с MTik е ценово между двете, но може да изкара повечко от OSBRIDGE.
Според мен това, което сега е монтирано е достатъчно за търсените 70Mbps, ако вече са нужни повече, тогава да се сменя с MTik+N.
Какъв сигнал имаш в момента на този линк и какво CCQ?
Както писах по-горе, най-евтин вариант са около 120Mbps е с RB711, но там радията са вградени и при евентуална промяна или проблем махаш целия борд. По логично е борд (или ако ситуацията позволява, PC) с Gbps LAN или с повече от един 100Mbps порт, за да може да е upgradeable до реален N, като за момента ползваш само единия CH (основно заради разстоянието, понеже ценово погледнато разликата не е голяма).
Цената на такъв линк с N, Микротик и примерно Аликс е около 1000 лв., постижимата скорост (без EoIP-та) е 115Mbps Full DX и около 190Mbps на Half (при добър сигнал с висок CCQ).

#22 RudY-ElectriC

RudY-ElectriC

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 51
  • МестоположениеВарна:

Публикувано 13 септември 2011 - 16:56

1.Сигнал -63
2.CCQ  98-100% Айр макса е изключен работи по добре без него

Между другото ако сложа и от другата страна 90 См. паница дали няма да подобря нещата.
И нещо друго искам да ви попитам за една карта R52N на микротик какво ви е мнението
до колкото съм чел из форума несе харесва много ама все пак.

Този пост е редактиран от RudY-ElectriC: 13 септември 2011 - 17:25

#23 jack82

jack82

Потребител

• Потребители
    Topics 22
  • Местоположениеplovdiv:

Публикувано 13 септември 2011 - 19:31

85 mb с пуснати 4 торента .26 км си ги носи 85 мб без проблем но зависи ефира и до настроики на рокета

#24 jack82

jack82

Потребител

• Потребители
    Topics 22
  • Местоположениеplovdiv:

Публикувано 13 септември 2011 - 19:31

Виж мнениетоAnatoli написа на 13 септември 2011 - 12:39 :

udp или tcp???
торент по точно 4 торента

#25 jack82

jack82

Потребител

• Потребители
    Topics 22
  • Местоположениеplovdiv:

Публикувано 13 септември 2011 - 19:35

Виж мнениетоbobo написа на 13 септември 2011 - 13:28 :

Опит и с двете нямам . Старите UBNT за гръбнак бяха трагедия  . Лично аз не бих разчитал на Rocket M5 за такъв пренос.
Днес го закрепиш утре ти трябва повече и трябва да го хвърлиш и пак да търсиш решение .
OSBRIDGE 5NXt-60 е с 680Mhz процесор като на 411АН а  Rocket M5 е с 400Mhz. Сами си правете извод кое е по добре .
зависи аз разчитам рокета незабива  пинга винаги е нисък и си кара на далечни растояния дажи предстои да правя бонт с рокети иначе има и по добри решения но и доста по скъпи

#26 Networker

Networker

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 2

Публикувано 13 септември 2011 - 19:36

Изгледа достатъчно добре за да се справи със задачата, на колко Mbps се закачат при този сигнал?
Можеш ли да постнеш снимка с "Link Setup" и "Advanced" настройките на у-вата.

#27 jack82

jack82

Потребител

• Потребители
    Topics 22
  • Местоположениеplovdiv:

Публикувано 13 септември 2011 - 19:43

ето как са на 26 км

Прикачени файлове

Този пост е редактиран от jack82: 13 септември 2011 - 20:11

#28 RudY-ElectriC

RudY-ElectriC

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 51
  • МестоположениеВарна:

Публикувано 13 септември 2011 - 20:04

Закачат се 300/300 Мбит  бих направил снимки но за съжаление в момента немога

#29 kokaracha

kokaracha

Редовен Потребител

• ISP
    Topics 29
  • Местоположение0:

Публикувано 13 септември 2011 - 21:49

Реално до сега 2 смислени отговора.
За стабилен линк с трафици от твоето задание ( ~50 Mbps) ти трябва процесор не по малък от 500мхз.
За 5 минути можеш да огледаш по магазините и да ти светне,че разликите са минимални,всички фирми ползват еднакви чипсети в устроиствата си.
Най евтино ще струва с ubnt rs и някаква N  карта,другото доколкото разбрах го имаш.
Ако сте цъкачи най лесно и евтино ще ви излезе с 433AH на двойна цена.
Предложения вариант на аликса е адекватен и презапасен дори.
Наи важното условие не си споменал,бюджета :)

Този пост е редактиран от kokaracha: 13 септември 2011 - 22:23

Use since
OpenBSD 3.x
FreeBSD 4.x
Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x
Аз съм фен на OpenWRT.

Гайки до 22 -на ръка ги затягам .
_|____|___ главата ___|____|____
___|____|_ си тук!! |____|____|__
_|____|____|____|____|____|____
___|____|____|____|____|____|__

#30 RudY-ElectriC

RudY-ElectriC

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 51
  • МестоположениеВарна:

Публикувано 13 септември 2011 - 22:09

Просто искам да знам възможно най много варианти, за цената на цялата процедура сам ще преценя.

Подобни теми Collapse

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни