Към съдържанието

- - - - -

"Аналогов интернет" 100-мегабитов VHF/UHF до 1000 домакинства ?!

23 отговора на тази тема

#1 NetworkPro

Разбирач

• Модератор
  • Регистриран: 22-юли 08 Репутация: 23
  • LocationSofia!

Публикувано 12 февруари 2011 - 12:41

Цитат

"Аналогов интернет"  :(
[color=rgb(0, 0, 0)]Учени от Австралия са създали технология, която ще осигури високоскоростен достъп до интернет през съществуващите мрежи за аналогова телевизия. Обикновеното парче метал - антената, поставена на покрива, ще позволи 100-мегабитови интернет връзки, обещават от държавната научна агенция CSIRO. Ако имате аналогов ТВ сигнал с добро качество, трябва да имате и надеждна високоскоростна връзка, казва ръководителят на проекта Ян Оперман пред news.discovery.com.
Нискочестотна интернет комуникация може да бъде осъществена в обхвата VHF/UHF, който се използва за аналогов телевизионен сигнал, поясняват учените. Според тях, за разлика от съвременните GSM и 3G мрежи, при които скоростта на даунлоуд намалява с увеличаване на броя на потребителите, при аналоговия сигнал е гарантирана постоянна скорост, независимо от натоварването. Изпитанията на "аналоговия” интернет ще започнат в шест ферми в Тасмания. Технологията е подходяща за населени места с до 1000 домове, тъй като при по-голям брой сгради се влошава сигналът.
Всеобщият достъп до интернет в Австралия е проблем в момента. На някои места гъстотата на населението е толкова ниска, че необходимите инвестиции никога няма да се изплатят. Правителството на страната разработи проект за оптична мрежа, която ще осигури интернет за 93% от населението. Но останалите 7%, живеещи в отдалечени места, няма да могат да ползват едно от основите си права - достъпа до интернет. Същевременно те разполагат с качествен телевизионен сигнал, което е идеална предпоставка за прилагане на технологията за интернет комуникации в диапазона VHF/UHF.[/color]

#2 NetworkPro

Разбирач

• Модератор
  • LocationSofia!

Публикувано 12 февруари 2011 - 12:43

Публикувано изображение

#3 NetworkPro

Разбирач

• Модератор
  • LocationSofia!

Публикувано 12 февруари 2011 - 12:47

Предполагам че ще работи подобно на DOCSIS. Някакви инжернерни коментари? Някой да е намерил нещо по темата из нета?

#4 koko

Редовен Потребител

• Модератор
  • Регистриран: 18-май 08 Репутация: 2
  • Location0

Публикувано 12 февруари 2011 - 18:34

dvb-t е туй според мен, на същия принцип като сателитния нет.
уплинка трябва да ти идва от другаде и всички хора си споделят тоя канал.

#5 NetworkPro

Разбирач

• Модератор
  • LocationSofia!

Публикувано 12 февруари 2011 - 18:54

Ъплоуда си е пак със телевизионните им антени най-вероятно, няма от къде да дойде иначе.

#6 mrhardware

Потребител

• Потребители
  • Регистриран: 10-август 10 Репутация: 0

Публикувано 12 февруари 2011 - 22:54

Глупости,абсурд.Просто се замислете защо спътниците работят на 12 Ghz и колко данни бълват на една честота. За 100 мегабита е необходим поне 200 Mhz канал в UHF.Надали сегашните репитери(tv релейки) подържат повече от 10 Mhz на програма.Ако всичко вървеше по мед и масло нямаше да има нужда от 5 гигахерца честота с 40 мегахерцов канал.Хората вдигат честотите за да вдигнат и скороста на предаване.
Вероятно в Австралия наистина са успели да предата 100 мегабита през релейка за аналогов сигнал,но това е станало с пълна промяна на релейката.
Интересно ми е на БТК-то подържащи релейките в бг колко пари и време ще са необходими да преминат на Австралийския стандарт.
За българия Австралийското ноу хау граничи с научна фантастика.

#7 Galin_Todorov

Нов Потребител

• Потребители
  • Регистриран: 11-февруари 11 Репутация: 0

Публикувано 12 февруари 2011 - 23:09

Цитат

Ъплоуда си е пак със телевизионните им антени най-вероятно, няма от къде да дойде иначе.
Някакъв Dial-Up поне? И да няма GSM покритие, поне обикновени телефони би трябвало да имат.

#8 SS7

Редовен Потребител

• Администратори
  • Регистриран: 08-ноември 05 Репутация: 0
  • LocationDupnica / Sofia

Публикувано 12 февруари 2011 - 23:10

Е , посмали малко де - чак 200 Мхзц:( .

Хич не е абсурд, това си е DOCSIS ама, не по коаксиал, а ефирен.  верно (ще) има проблеми с уплоад-а , но за супер отдалечени клиенти (Австралия) може да е подходящ и успешен.

По нашите земи, бъдещето за слабонаселени области (ако изобщо са останали непокрити от друг) е в мобилните оператори.  Въпреки, че 3Г покритието още куца тук-там.

#9 Велин

Разбирач

• Модератор
  • Регистриран: 19-май 08 Репутация: 8
  • Locationнякъде тук на юг

Публикувано 12 февруари 2011 - 23:15

Цитат

...  Въпреки, че 3Г покритието още куца тук-там.

:( де да беше тук там

#10 SS7

Редовен Потребител

• Администратори
  • Регистриран: 08-ноември 05 Репутация: 0
  • LocationDupnica / Sofia

Публикувано 12 февруари 2011 - 23:19

Абе направо ме е срам да си кажа, че дори в къщи няма 3Г  .  Но тази година има заделен сериозен бюджет за ъпгрейдване на BS.

#11 111111

Разбирач

• Модератор
  • Регистриран: 16-юли 08 Репутация: 21
  • LocationСофия/Рим

Публикувано 14 февруари 2011 - 11:16

Цитат

Абе направо ме е срам да си кажа, че дори в къщи няма 3Г  .  Но тази година има заделен сериозен бюджет за ъпгрейдване на BS.
В жабария покритието и на чист GSM обхват го няма, да не говорим за нещо  друго.
А интернет без телефон е нечувана опция за домашен потребител

#12 MiPSus

Редовен Потребител

• ISP
  • Регистриран: 29-декември 09 Репутация: 1
  • LocationСофия

Публикувано 14 февруари 2011 - 17:25

Цитат

Глупости,абсурд.Просто се замислете защо спътниците работят на 12 Ghz и колко данни бълват на една честота. За 100 мегабита е необходим поне 200 Mhz канал в UHF

Епа да посметаме : DVB-T на 8MHz канал със 16QAM модулация и 1/8 за корекция на грешки има полезен пренос от 30Mbps ( да се чете 30 мегабита)
DVB-C na 8MHz /256QAM има полезен пренос от 50Mbps

#13 ¤ DJ69 ¤ (ツ) ¤

Разбирач

• ISP
  • Регистриран: 01-август 08 Репутация: 14

Публикувано 14 февруари 2011 - 17:31

Мен така и не ми стана ясно какво искат да кажат с това "аналогов" Един вид като DialUp ?!

#14 Велин

Разбирач

• Модератор
  • Регистриран: 19-май 08 Репутация: 8
  • Locationнякъде тук на юг

Публикувано 14 февруари 2011 - 18:43

дори и да се ползва нещо от сорта на dvb-t няколко транспондера могат и да стигнат , и на мен по скоро ми е интересен ъпстрйма

#15 kmeta

Редовен Потребител

• Потребители
  • Регистриран: 23-май 08 Репутация: 0
  • Location0

Публикувано 14 февруари 2011 - 18:55

Цитат

Мен така и не ми стана ясно какво искат да кажат с това "аналогов" Един вид като DialUp ?!

защото писача на статията асоциира UHF/VHF с аналоговата телевизия. :)

#16 ¤ DJ69 ¤ (ツ) ¤

Разбирач

• ISP

Публикувано 14 февруари 2011 - 18:58

Е значи не е аналогов :)

#17 syscom

Редовен Потребител

• Потребители
  • Регистриран: 25-октомври 10 Репутация: 0

Публикувано 14 февруари 2011 - 20:04

Цитат

На мен нищо не ми стана ясно.... :)

#18 MiPSus

Редовен Потребител

• ISP
  • Регистриран: 29-декември 09 Репутация: 1
  • LocationСофия

Публикувано 15 февруари 2011 - 11:20

Та кое ви учудва и кое са "открили" австралииците не схващам:
Публикувано изображение
http://ubnt.com/down...7_datasheet.pdf

Цитат

Processor SpecsAtheros, 6th Generation, AR5414Radio OperationProprietary 700MHz, based on 802.11g OFDMInterface32-bit mini-PCI Type IIIAOperation Voltage3.3VDCAntenna PortsDual MMCXTemperature Range-45C to +90C (extended temp version up to +95C)Security802.11i, AES-CCM & TKIP Encryption, 802.1x, 64/128/152bit WEPData Rates6Mbps, 9Mbps, 12Mbps, 24Mbps, 36Mbps, 48Mbps, 54MbpsTX Channel Width Support5MHz / 10MHz / 20MHzFrequency Range760-780 MHzRoHS ComplianceYESAvg. TX Power28dBm, +/-1dBMax Current Consumption1.10A, +/-100mAIndoor Range (Antenna Dependent)over 400mOutdoor Range (Antenna Dependent)over 50kmOperating System SupportLinux MADWIFI, WindowsXP, Windows2000Advanced Mobility / Quick HandoffWindowsXP/2000 Utility with Enhanced Mobility Driver from UbiquitiCisco SupportCCX 4.0 Supported Driver/Utility also available from Ubiquiti

#19 ¤ DJ69 ¤ (ツ) ¤

Разбирач

• ISP

Публикувано 15 февруари 2011 - 15:54

Просто който е писал статията се бърка от там, че ще работи на банда където има аналогова ТВ в момента... :) Там найстина май по-лесно се покриват терени с НЕ пряка видимост . И до колкото знам има НЕ само радио карти ами и CPE та но в БГ не мога да намеря за тест..

#20 koko

Редовен Потребител

• Модератор
  • Регистриран: 18-май 08 Репутация: 2
  • Location0

Публикувано 15 февруари 2011 - 16:46

аз съм пускал за пробата от горните карти в сф нищо нестава заради ДВБ-Т. ЦЦК-то е под 10%
инак през гора 3км с насочени анети караше без проблем 10мб което за тогавашната проба беше повече от добре .

#21 danielskiii

Разбирач

• Потребители
  • Регистриран: 17-юли 09 Репутация: 3
  • Locationбългария - Варна

Публикувано 15 февруари 2011 - 17:28

а другите карти тествали ли сте ги ?

http://ubnt.com/xr1

A powerful 802.11 non line of sight radio module in the 180-280MHz frequency band.

#22 mrhardware

Потребител

• Потребители
  • Регистриран: 10-август 10 Репутация: 0

Публикувано 06 май 2011 - 21:23

Цитат

Цитат

Глупости,абсурд.Просто се замислете защо спътниците работят на 12 Ghz и колко данни бълват на една честота. За 100 мегабита е необходим поне 200 Mhz канал в UHF

Епа да посметаме : DVB-T на 8MHz канал със 16QAM модулация и 1/8 за корекция на грешки има полезен пренос от 30Mbps ( да се чете 30 мегабита)
DVB-C na 8MHz /256QAM има полезен пренос от 50Mbps

Мерси за подкрепата,абре хора къде ми сравнявате ретранлатор с домашна антена?Вие изобщо влизали ли сте в тв кула?,не само че съм влизал а и съм ги ремонтирал.
Погледнене в сайта на Предавател бг и кажете с каква мощност са кулите?минимум 10 вата.Какво го топли бай Цаньо от с.Маджарово затова че живее на 7 км от кулата и през антената ще получи на данлоуд 10-15  мегабита ефирно.
Въпроса е как същия тоя бай Цаньо ще осигури мощност обратно до кулата за да ъплуадне с 1 мегабит.
Разбрахте ли ми мисълта?
Трафик до АБОНАТА МОЖЕ ДА СЕ ПРАТИ НО обратния канал как ще се осигури?М-тел?Вива ком,Вива тел,БТК.По пътя на логиката и 100 мегабита през UHV прати но като нямаш мощност за обратен канал за и-нет забрави.
Само се замислете!
Неписан стандарт за 1/10 от трафика за обратен канал.На 7 км(просто цифра от 1 до 60 км отдалеченост от ефирен предавател) каква мощност е необходима за обратния канал в 1 мегабит вземайки предвид обикновена антена на бай Цаньо за трита(ДВАТА) тв диапазона,включена през някаква коаксиалка на неизвестно разтояние и примерно 8 db усилване на самата антена.
Грубо,проста сметка на калкулатора без много вникване в затихването:
8 db антена при честота 700 Mhz
10 м коаксиалка с затихване 2 db
7 км.(като пример) разтояние.
Просто сметнах и някой други зависимости и излиза:
Мощност  на предавател за обратен канал минимум 700 миливата.

Който спори сам да си смята.Това е само 1 брой некой си бай Цаньо на 7 км пряка видимост от ретранслаторна кула искаш 15 мв/s интернет.Приблизителното разтояние при основните предавателни  кули в БГ 60 км.Каква мощност е необходима за разтояние от 30 км и оборудването на бай Цаньо?
КРС-ТО ТОПКИТЕ ЩЕ МУ СКАСТРИ за 1 ват излъчване...да неговорим за стотици като него.Да неговорим за тези на 30 км от кулата.На всеки ще му дадът паспорт за радиолюбител :))))?.
Искам да видя как бай Цаньо с поялник в ръка сглобя схема за обратния на основата на ГУ 50. ;D)))))))))))))))))))))))
Тука говорим за интернет през DVB-T  и осигурен обратен канал по стандарта на DVB-T.
Австралийците споменават ли как ще осигурят обратния канал при техни разтояния от минимум 100 км на кула?Незабравяйте че австралия е огромна страна.
Хайде господа стига с врели некипели.Да пратиш е едно да получиш е друго.В интернета няма пращане без получаване.
Кой знае на какво разтояние обикновена клетка на мобилен оператор може да прати интернет през 900 Mhz диапзон и каква ще му е скороста?Това е днешна технология.
Помислете за клетките и не ме учете за кулите,от там където отивате аз вече се върнах.

#23 stefanchuchkov

Потребител

• Потребители
  • Регистриран: 21-май 11 Репутация: 0

Публикувано 18 август 2011 - 11:35

Виж мнениетоmrhardware написа на 06 май 2011 - 21:23 :

от там където отивате аз вече се върнах.

"Така ли? Три пъти обиколих парка и не те видях." - Това в кръга на шегата, да не се обидиш :)

Не съм запознат какво има в ТВ кулите и колко стува оборудването в тях, но България няма как да я сравнавяш с Австралия. При нас може би средното разтояние между населените места е 5км. Да не им мислим на Австралииците, ами да си пускаме антените, да си опъваме кабели, докато мобилните оператори не отпуснат края и не оправят 3Г покритието.

#24 mitqnx

Потребител

• Потребители
  • Регистриран: 12-януари 11 Репутация: 3
  • LocationСОФИЯ

Публикувано 29 януари 2012 - 01:23

Леле ,леле колко много глупости се изписаха . Защо си мислите че, австарлиците все още се придвижват с Кенгуро и за навигация ползват куче Динго .
Понеже бях забравил как да стигна до този линк когато пуснахте "темата ", днес случайно пак попаднах на него
Има да си мечтаем и тук да е така :
http://maps.spench.n...ite=5992&tiles=[{%22t%22%3A%22u%2Fblack%22}%2C{%22t%22%3A%22s%2Fall%22}]
Снимки няма да слагам :))))))

ПОДОБНИ ТЕМИ Collapse

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни